Gkv Boerakker sluit deuren, GKN-gemeente opent ze
Boerakker is een klein dorp in het westen van de provincie Groningen, dicht bij de grens met Friesland en Drenthe. Het heeft nog geen 500 inwoners.
Aan de Hoofdstraat staat de kerk van de protestantse gemeente, vroeger de gereformeerde kerk, die dateert van 1929. Iets verderop staat, onopvallend en iets naar achteren, de gereformeerde kerk vrijgemaakt. Het is een klein gebouw dat nauwelijks als kerk te herkennen is. Rechts ervan staat de pastorie van ds. L. G. van der Heide en links bevindt zich een aanbouw.
Je kunt de kerk op twee manieren binnenkomen: door de hoofdingang voorin of via de aanbouw. Bij de hoofdingang is een keukentje. „In het begin kwam de kerkenraad hier vóór de dienst samen. De kerkenraadsleden konden er precies zitten”, zegt ouderling Henk Boer.
De aanbouw is van later datum. Hij bestaat uit vijf kunststof units die afkomstig zijn van een asielzoekerscentrum. De units bieden voldoende ruimte voor vergaderingen en catechese. Aan de wand in een van de zalen hangen een plaat van een herder met schapen en een dartbord.
Boer vertelt dat het gebouw oorspronkelijk de werkplaats was van een timmerman, met een overkapping voor houtopslag. In het midden van de vorige eeuw werd het pand verbouwd tot dorpshuis. De kerkelijke gemeente heeft het vanaf haar ontstaan in 1990 gebruikt en kon het in 2005 kopen.
De kerkzaal is eenvoudig ingericht met ongeveer honderd stoelen, een liturgisch centrum en een elektronisch Johannusorgel (Monarch), die door drie organisten afwisselend bespeeld wordt. „De stoelen komen uit een kerk in Delfzijl”, zegt Boer. „Ze schaften daar andere stoelen aan.”
Het opvallendst zijn misschien wel de twee doopvonten. „We hadden een doopvont, die gemaakt was door een gemeentelid, toen we van een gereformeerde kerk in Noord-Brabant een kansel konden krijgen met een doopvont erbij. We hebben beide doopvonten in de kerk staan en gebruiken de oude.”
Op de preekstoel ligt het uit 1986 daterende ”Gereformeerd kerkboek” met de Psalmen en 41 Gezangen. „Daarop hebben we de hand weten te leggen toen de gereformeerde kerk vrijgemaakt te Warffum stopte. We hebben daarvandaan ook twee collectezakken die nog steeds worden gebruikt bij het houden van extra collecten.”
Achter het orgel, uit het zicht, staat het psalmbord. „In de beginjaren werd de liturgie met krijt op een bord geschreven. Toen kwamen we in de gelegenheid om dit bord, dat uit de opgeheven gereformeerde kerk vrijgemaakt van Diever komt, te kopen. Het heeft jarenlang dienstgedaan, maar nu gebruiken we een beamer met een scherm voor de liturgie. Soms komt er een predikant die de beamer gebruikt om informatie op te geven over de inhoud van de preek.” Na 1 januari (zie kader) krijgt het bord weer een vaste plaats in de kerk. De gemeente De Vaste Rots Assen/Boerakker van de Gereformeerde Kerken Nederland gaat het gebruiken.
Boer vertelt dat jonge gezinnen in toenemende mate kiezen voor een kerkelijke gemeente met een eigen school, waardoor de kleine gkv in Boerakker het steeds moeilijker kreeg. Het gaat hem aan het hart dat de gemeente per 1 januari ophoudt te bestaan. „Het gaat om het Woord. Dat heb ik hier, samen met mijn gezin, 24 jaar mogen horen. Ik heb er goede jaren gehad.”
De gemeenteleden hebben genoeg keus uit de kerken in de omgeving. Er zijn gereformeerde kerken vrijgemaakt te Marum, Kornhorn, Grootegast, Enumatil, Zuidhorn en Leek. Boer heeft, evenals bijna de helft van de gemeente, nog geen beslissing genomen. „Misschien blijf ik wel naar mijn eigen kerkgebouw gaan, ook krijgt dat een andere naam.”
Gkv Boerakker en GKN-kerk De Vaste Rots
Per 1 januari houdt de gereformeerde kerk vrijgemaakt (gkv) te Boerakker op te bestaan. De gemeente is in 1990 ontstaan vanuit de plaatselijke gereformeerde kerk en telde bij het ontstaan 113 leden. „Dat aantal is de laatste jaren gedaald naar circa tachtig”, aldus ouderling Henk Boer. „En dat terwijl het ook steeds moeilijker wordt om ambtsdragers te vinden.” De gemeente telt nu twee ouderlingen en een diaken en heeft in de persoon van ds. L. G. van der Heide een eigen predikant, die voor 60 procent aan de gemeente verbonden is. De gemeente hield hier tweemaal per zondag diensten. De gemeente De Vaste Rots Assen/Boerakker van de Gereformeerde Kerken Nederland (GKN) maakt sinds oktober gebruik van het kerkgebouw aan de Hoofdweg 70 en is vanaf 1 januari de enige gebruiker.