Protestantse kerken in Ethiopië groeien maar ook islam rukt op
APELDOORN. De protestantse kerken in Ethiopië groeien sterk ten koste van de overheersende Ethiopisch-Orthodoxe Kerk. Maar ook de invloed van de islam neemt er sterk toe, vooral vanuit Sudan en Somalië, zo constateert Rien Meijer van Serve India na een recent bezoek aan het Afrikaanse land.
„Omdat het klimaat er erg mild is –Ethiopië ligt op een plateau van zo’n 2000 meter hoog– komen christenen vaak buiten bij elkaar, bijvoorbeeld in de schaduw van een grote boom. Rijke moslims daarentegen laten meteen moskeeën bouwen in elk dorp waar ze de kans krijgen. De Orthodoxe Kerk zorgt tot nu toe nog voor een gunstig evenwicht. Ze is al zo’n duizend jaar een sterke kerk.
Toch neemt de invloed van de islam vanuit de omringende landen toe, stelt Meijer. „Dit speelt niet in het centrum van het land, maar wel aan de grenzen met Eritrea, Somalië en Sudan. Daar is de sfeer een stuk grimmiger. Landelijk telt Ethiopië 30 procent moslims, maar waar dit percentage oploopt naar 50, gaan ze zich roeren. De centrale overheid in Ethiopië is niet het probleem, maar het lokale bestuur, dat gevormd is door moslims. Dan zie je dat christenen verdreven worden en de kerken tegen de vlakte gaan. Christenen trekken weg om elders kerken te stichten, zodat het bloed der martelaren het zaad van de kerk wordt.”
Rien Meijer, directeur van de zendingsorganisatie Serve India, was deze maand in Ethiopië om bij enkele projecten te adviseren. Hij bezocht er vertegenwoordigers van de Horn of Africa Mission, die ook onder meer betrokken waren bij de christelijke Hope University. Deze universiteit werd bestuurd door dr. Minas Hiruy, die nu directeur van Horn of Africa Mission is. De Afrikaanse zendingsorganisatie heeft de laatste tien jaar duizenden gemeenten gesticht in Ethiopië en omringende landen. Haar visie is om voor 2020 25 nieuwe bevolkingsgroepen in Ethiopië te bereiken met het Evangelie.
Het tweede project dat Meijer bezocht, ligt in het Oromiagebied, ongeveer 200 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Addis Abeba. „De route ernaartoe was nu goed, dankzij vele nieuwe wegen aangelegd met Chinese hulp”, aldus Meijer. „Het gebied kent veel plaatsen met Bijbelse namen, zoals Nazareth.”
In Asela staat het hoofdkantoor van de organisatie Christian Horizons Global (CHG), geleid door Michael Alemu, een Ethiopiër die in Canada woont. CHG werkt nauw samen met de Christian Reformed Church in Noord-Amerika. Serve India levert CHG lesmethoden en de organisatiestructuur voor haar zendingswerk. „Het werk is de laatste drie jaar enorm gezegend en gegroeid. Het is begonnen met weeshuizen, scholing, gezinsondersteuning en economische ontwikkeling. Doordat deze hulpverlening positief gewaardeerd werd, ook door de Orthodoxe Kerk, kwam er ook meer ruimte voor Evangelieverkondiging.”
Dankzij het werk van CHG werden afgelopen jaar in 6 landen in de Hoorn van Afrika ruim 13.000 godsdienstleraren en evangelisten opgeleid, 16.500 mensen gedoopt en 1300 nieuwe kerken gesticht. „Gelukkig is er geen vervolging meer, al is de opmars van de islam in bepaalde gebieden zorgelijk.”
Zelf was Meijer aanwezig bij de opening van een nieuwe bibliotheek voor de bevolking, geschonken door Christian Horizons Global. „En ik heb ook enkele beroepsscholen bezocht. Het was om klein onder te worden.”
Bible League Canada heeft het afgelopen jaar gezorgd voor de productie en verspreiding van 860.000 Bijbels in Ethiopië, waaronder kinderbijbels en studiebijbels. Serve India helpt bij de projecten van CHG met haar inmiddels ruim dertig jaar beproefde methode: het opleiden van evangelisten en dezen met een preekschets de kansel op te laten gaan. „Ethiopië is met zijn 87 miljoen inwoners niet zo groot als India, dat 1,2 miljard mensen telt, maar is in Afrika het tweede land in grootte na Nigeria. De groei van het aantal christenen is er procentueel zelfs groter dan in India.”
Door zijn ervaringen met zending op een holistische wijze –zending én ontwikkelingswerk– is het voor Meijer een raadsel waarom bij klassieke zendingsorganisaties de ogen niet opengaan voor deze brede aanpak. „Is het de angst voor het kwijtraken van controle of voor een verkeerde theologische onderbouwing? De hulpverlening moet naar mijn mening ten dienste staan van het verbreiden van het Evangelie van Jezus Christus, maar beide kunnen niet gemist worden.”