Studenten laten in de ruimte experimenten uitvoeren
Drie Nederlandse studenten, onder wie twee eerstejaars, mogen een eigen onderzoek laten uitvoeren in het internationale ruimtestation ISS. Sebastiaan de Vet, die luchtvaart– en ruimtevaarttechniek studeert aan de TU Delft, en Renske Rutgers, student economie aan de Universiteit Utrecht (UU) vielen in de prijzen met een experiment naar de gevolgen van gewichtloosheid op een bacteriële brandstofcel. Het ministerie van Onderwijs had de wedstrijd uitgeschreven.
De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft donderdag bekendgemaakt dat de Nederlandse astronaut André Kuipers het experiment eind april tijdens zijn tiendaagse trip naar het ISS zal uitvoeren. Omdat er aan boord van de krappe Sojoez–capsule die Kuipers op 19 april in de ruimte brengt nog ruimte over bleek, kan ook een experiment naar het effect van licht– en zwaartekracht op planten mee. Dit onderzoek is bedacht door de nummer twee van de wedstrijd, vierdejaars student plantwetenschappen aan de UU, Karel Buizer.
Het winnende duo wil onderzoeken of de bacteriën in brandstofcellen door de gewichtloosheid productiever worden. Het gaat om bacteriën die onder bepaalde omstandigheden glucose omzetten in elektriciteit. Daardoor ontstaat een soort bacteriële batterij. Zulke batterijen zullen in de toekomst mogelijk gewone batterijen vervangen op plaatsen waar die moeilijk te verwisselen of op te laden zijn, bijvoorbeeld in pacemakers.
Het winnende experiment wordt gebouwd bij de Delftse faculteit luchtvaart– en ruimtevaarttechniek, het andere onderzoek wordt in elkaar gezet bij het onderzoekscentrum van ESA in Noordwijk. Beiden worden op 19 april samen met Kuipers en onder het toeziend oog van het drietal gelanceerd vanaf de Russische ruimtevaartbasis Bajkonoer in Kazachstan.