Justitie vervolgt zeven ambtenaren wegens bouwfraude
Het Openbaar Ministerie (OM) gaat zeven ambtenaren vervolgen wegens corruptie in de bouwfraude. Het gaat om vijf ambtenaren van Rijkswaterstaat, een van de provincie Zuid–Holland en een van de gemeente Hoorn. Ze moeten komend najaar voor de rechter verschijnen.
Het landelijk parket van het OM heeft dit donderdag laten weten. De strafzaken van de overige vijf verdachte ambtenaren zijn geseponeerd wegens gebrek aan bewijs.
Eind vorig jaar besloot justitie al vier bouwbedrijven en twaalf medewerkers ervan te vervolgen voor hun rol in de fraude. Het OM heeft zich in een onderzoek van bijna twee jaar geconcentreerd op acht (wegen)bouwprojecten waarbij sprake zou zijn van verboden prijsafspraken.
De boekhouding van ex–directeur A. Bos van de Groningse aannemer Koop Tjuchem die in november 2001 aan het licht kwam, was de leidraad in het onderzoek. Bos hield per project bij welk bedrijf hoeveel opstreek. Ook had hij een lijstje van ambtenaren die zich door bouwers lieten „fêteren en smeren" en in ruil daarvoor allerhande diensten verrichtten.
Volgens Bos profiteerden zeker vijftig ambtenaren van gulle giften van aannemers. „Hoogst onwaarschijnlijk", zei de toenmalige hoogste baas van het ministerie, R. Pans. Maar deze secretaris–generaal sloot niet uit dat corruptie op grote schaal kon voorkomen. De Hilversumse aannemer A. Terlingen bevestigde dat ambtenaren op grote schaal gunsten ontvingen.
Tijdens de verhoren door de parlementaire enquêtecommissie over de bouwfraude besprak oud–aannemer Swart de kwalijke rol van P. Kieft, een directeur van Rijkswaterstaat. Toen hij de baas was van deze overheidsdienst in Noord–Holland, speelde hij volgens Swart onder een hoedje met bouwbedrijven. „Rijkswaterstaat daar was zo lek als een mandje", beweerde Swart.
Justitie heeft uit een serie van verdenkingen acht projecten uitgekozen omdat de bewijsvoering daarvan hard te krijgen was. Rond die projecten stonden namen van ambtenaren genoteerd en hebben oud–aannemers ook namen van ambtenaren genoemd.
Overheidsdienaren van onder meer Rijkswaterstaat, grossier in grote en dure projecten, zouden mee hebben geholpen prijzen op te drijven, concurrenten in te lichten over geboden aanneemsommen of over te vergeven projecten. Bos vertelde tijdens zijn verhoor door de parlementaire enquêtecommissie dat hij zelf, net als collega’s van andere bouwbedrijven, ambtenaren meenam naar clubs of andere dure cadeau’s uitdeelde.
Justitie vervolgt bouwconcern BAM, inclusief het in 2002 overgenomen HBG, Heijmans, VolkerWessels en de Groningse Koop Groep. De beschuldigingen tegen deze bedrijven luiden onder meer valsheid in geschrifte, oplichting en heling.