Teleurgestelde reacties op gasbesluit
DEN HAAG. Diverse belangenclubs en politieke partijen reageren vinden het besluit van minister Kamp (Economische Zaken) om de gaskraan in Groningen verder dicht te draaien en meer te doen aan de versterking van woningen in het aardbevingsgebied onvoldoende.
Uit het gasveld in Groningen wordt in 2015 maximaal 39,4 miljard kuub gas gewonnen. Eerder werd nog uitgegaan van 42,5 miljard kuub en dat was al een vermindering. Het betekent dat er komend jaar 700 miljoen euro minder binnenkomt in de staatskas en 130 miljoen euro minder in 2016.
Toch reageerden Milieudefensie, de Groninger Bodem Beweging en Schokkend Groningen teleurgesteld. Zij vinden dat de gaswinning veel te weinig wordt verminderd en noemen het besluit cosmetisch, kortzichtig en dom.
Ook de SP en GroenLinks vinden de aanpassing onvoldoende. De ChristenUnie stelt vast dat de gaskraan „minimaal” wordt teruggedraaid. De PvdA steunt de beslissing wel.
De Groningse commissaris van de Koning, Van den Berg, zal het besluit van de minister naast een advies van het Staatstoezicht op de Mijnen hierover leggen. Pas daarna wordt volgens hem duidelijk of Groningen via de Raad van State „een verdere vermindering van de gaswinning gaat afdwingen.” De vermindering viel Van den Berg „persoonlijk wat tegen.”
„We hebben de minister wel gezegd dat hij het verstevigen van woningen op een andere manier moet aanpakken. Zijn huidige kille en technocratische aanpak heeft tot dusver niet geleid tot resultaat.” Ook PvdA-gedeputeerde Moorlag wijst erop dat er 26.000 huizen met schade zijn en dat er in de afgelopen twee jaar „vrijwel niets” is gebeurd.
Van den Berg vindt het ook teleurstellend dat de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Groningen vooralsnog niet als aardbevingsgemeenten worden gezien. Kamp lichtte vandaag in Groningen het besluit toe.