Vogelgriep kan kwart bevolking ziek maken
Als het vogelgriepvirus een menselijke variant krijgt, kan een kwart van de bevolking in Nederland ziek worden. Die voorspelling doet de Groningse viroloog professor J. Wilschut. Hij geeft leiding aan het Nederlands Influenza Vaccin Research Centrum (Nivarec), dat onderzoek gaat verrichten naar meer effectieve griepvaccins.
In het meest sombere scenario zullen wereldwijd enkele miljoenen mensen kunnen komen te overlijden, vermoedt de professor. Volgens Wilschut is het niet zozeer de vraag of er een griepepidemie zal optreden, het gaat er om wanneer dat gebeurt.
„In de vorige eeuw hebben drie grote epidemieën plaatsgevonden, dus waarom zal dat niet opnieuw gebeuren? De uitbraak van vogelgriep in Azië maakt de situatie extra zorgelijk”, zegt hij. „Hoe meer mensen besmet zijn, hoe groter de kans is dat er een menselijke variant komt waardoor mensen ook elkaar kunnen besmetten.”
De grootste uitbraak in de vorige eeuw betrof de Spaanse griep die aan het einde van de Eerste Wereldoorlog zeker 40 miljoen levens eiste, meer slachtoffers dan in de oorlog zelf zijn gevallen. Ook de Aziatische griep in 1957 en de Hongkong griep in 1968, hoewel minder ernstig dan de Spaanse, hebben wereldwijd miljoenen slachtoffers gemaakt.
Volgens Wilschut is op dit moment geen enkel land ter wereld voorbereid op een nieuwe uitbraak. Mocht dat gebeuren, dan kost het zeker enkele maanden om een vaccin te ontwikkelen.