Minisymposium EO: Bij rot in fundering gaat alles verzakken
HILVERSUM. Gedurende tientallen jaren heeft de verschuiving van geloof naar gevoel en die van God naar de mens de weg vrijgemaakt voor de wetteloze mens. Het is tijd dat we buigen voor God en Zijn Woord.
Dat stelde Henk Binnendijk zaterdagmiddag tijdens een minisymposium dat de Evangelische Omroep (EO) hield ter gelegenheid van het afscheid van Ad de Boer als voorzitter van de raad van toezicht en de ledenraad. ”Als het maar goed voelt…”, was het thema van het symposium. Veel christenen zijn van mening dat onderwerpen zoals samenwonen, homoseksualiteit, euthanasie en de vrouw in het ambt lijnrecht tegen Gods Woord ingaan, aldus de EO. Anderen vinden dat deze opvattingen verschuiven onder invloed van de tijdgeest en persoonlijke ervaringen.
Gevoel verbindt mensen aan elkaar en aan God, betoogde psychologe Agnes Huizenga. Gevoel vormt volgens haar je identiteit. Ze erkende dat er een spanningsveld bestaat tussen wat je voelt en wat de Bijbel zegt. „In Christus kun je bevrijd zijn van wat je voelt. Daarom moet de kerk meer ruimte geven aan gevoelens van pijn en strijd. God Zelf heeft het gevoel in ons gelegd. Gevoel gaat echter niet buiten het verstand om, gevoel en verstand moeten met elkaar in evenwicht zijn.”
Flinke dreun
Volgens godsdienstsocioloog Wim Dekker hebben geloof en gevoel door het postmodernisme een flinke dreun gekregen. „De wereld en de samenleving zijn veranderd. We zijn verdwaald in het bos. Het is leven en laten leven.”
Het is voor de EO lastig om in deze tijd een manier te vinden om te getuigen, meent Dekker. „De EO moet op zoek gaan naar een nieuw leven met God.” Het mooiste programma van de EO was voor hem ”God verandert mensen”. Daarin werd volgens hem niet vanuit de rationaliteit gedacht, maar werd ingezet op een „niet veroordelend, maar oriënterend zoeken hoe elkaar te ontmoeten.”
De EO was vanouds modernistisch in de tegenstelling tussen wetenschappelijk en Bijbelgetrouw zijn, stelde prof. dr. C. van der Kooi, hoogleraar systematische theologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij meende dat de Bijbel niet langer wordt gezien als een set voorschriften, maar als een deel van de gemeenschap waarin hij functioneert. „Als de betrouwbaarheid van de Bijbel als geloofswaarheid maar overeind blijft. Als er rot in die fundering komt, gaat alles verzakken.”
Vroeger bepaalde de EO volgens prof. Van der Kooi dat je „dit moest geloven en zo moest handelen.” Nu betrekt de EO de Bijbel meer op de praktijk van leer en leven, aldus de hoogleraar.
Wantrouwen
Panelleden gingen onder leiding van Elsbeth Gruteke met elkaar in debat over de vraag hoe om te gaan met de tijdgeest. Gruteke vroeg hun aan te geven of ze het gevoel hebben veranderd zijn in hun houding ten opzichte van de tijdgeest. Dr. ir. J. van der Graaf zei een diep wantrouwen te hebben tegen zijn gevoel, dat kan ontaarden in emotie. „Niet dat emotie per definitie verkeerd is, maar mijn gevoel moet ondergeschikt zijn aan de openbaring.”
Samenwonen en echtscheiding zijn voor de voormalige secretaris van de Gereformeerde Bond gevolgen van een seculariserende samenleving. Verder riep hij ertoe op kritisch te zijn op hoe je je geloof uitdraagt.
Voor predikant en publicist Reinier Sonnevelt speelt het wereldbeeld altijd mee bij de interpretatie van de Bijbel. Prof. Van der Kooi wees op de schaduwzijden van de moderne media. „We moeten niet meehollen met Twitter en Facebook en doen alsof de werkelijkheid om ons heen niet meer bestaat.”
Voorzitter
Ds. Willem Smouter werd zaterdagmorgen verkozen tot voorzitter van de ledenraad en de raad van toezicht van de EO. Hij volgt Ad de Boer op. Smouter werkte van 1978 tot 2011 één dag in de week bij de omroep, onder meer als politiek redacteur. In het dagelijks leven is hij predikant van de Nederlands gereformeerde kerk (Ngk) in Apeldoorn. Daarnaast is hij voorzitter van de landelijke vergadering van de NGK en van de EA-EZA. De Boer was van 1993 tot 2006 directeur van de EO. Na zijn pensionering werd hij in 2008 voorzitter van de raad van toezicht en de ledenraad van de EO.