„Politie plukt vruchten van reorganisatie”
DEN HAAG (ANP). De enorme reorganisatie bij de politie vergt veel van de 65.000 medewerkers, maar de bijna twee jaar jonge Nationale Politie plukt inmiddels wel de vruchten van al die inspanningen. Dat zegt politiebaas Gerard Bouman in een gesprek met het ANP. „De agenten werken zich te barsten, onder lastige omstandigheden”, aldus de korpschef.
Hoewel er ook behoorlijk wat kritiek is op de reorganisatie, telt hij zijn zegeningen. „Een agent in Delfzijl kan zien wat er in Maastricht gebeurt. We hebben voor het eerst 15.000 mensen die in hetzelfde politiesysteem werken. In Europa kan alleen de politie in Denemarken dat. Voorheen hadden we 26 korpsen en 26 verschillende systemen” aldus Bouman.
Veel baat heeft de politie volgens Bouman bij de toegenomen flexibiliteit doordat er nog maar één korps is. Als voorbeeld noemt hij het onderzoek naar de zeer gewelddadige liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. Inmiddels houden zich liefst 150 rechercheurs met de tijdrovende onderzoeken bezig. Een team van de politie van Midden-Nederland is ingeschoven. „Met 26 korpsen had Amsterdam niet zo gemakkelijk bijstand kunnen krijgen als dat nu met één korps het geval is”, aldus Bouman.
Met de prestaties van ‘zijn’ politie is Bouman „hartstikke tevreden”. Die gaan volgens hem ieder jaar vooruit. Zo stijgt het oplossingspercentage en neemt dagelijkse criminaliteit zoals woninginbraken, overvallen en straatroven sterk af, aldus de korpschef.
Dat betekent niet dat alles loopt zoals gepland; zoals de snelheid van de reorganisatie. In de tijdsplanning van een paar jaar geleden is geen rekening gehouden met de capaciteit die bijvoorbeeld de beveiliging van de nucleaire top (13.000 mensen), de ramp met vlucht MH17 (permanent 850 mensen) en de bestrijding van jihadisme zouden eisen.
Begin komend jaar wordt mede daarom opnieuw gekeken naar het tempo van de verschillende onderdelen van de reorganisatie. Ook blijft de snelheid van de reorganisatie wat Bouman betreft ondergeschikt aan het welzijn van de politiemensen.
Zo heeft het terugdringen van het ziekteverzuim en de hulp aan agenten met een posttraumatisch stressstoornis prioriteit. Net als de bestrijding van het geweld waar agenten zelfs in hun privétijd mee te maken krijgen, omdat ze bij de politie zitten.
Bouman is zich bewust van de kritiek die ook vanuit de politie zelf klinkt op de reorganisatie. Volgens hem is dat niet te voorkomen in een organisatie met 65.000 mensen. Hij stelt dat hij er erg aan hecht dat medewerkers zich melden bij hun leidinggevenden, als blijkt dat bijvoorbeeld de menselijke maat verloren is gegaan.