Economie

Brussel: Nederland hoeft niet extra te bezuinigen

De Europese Commissie vindt dat Nederland voldoende maatregelen heeft getroffen om te voorkomen dat het overheidstekort dit jaar de maximale norm van 3 procent overschrijdt. Dat heeft eurocommissaris Solbes (monetair beleid) woensdag laten weten.

ANP
28 January 2004 13:29Gewijzigd op 14 November 2020 00:55

Solbes denkt dat ondanks de stevige bezuinigingen van het kabinet Balkenende–2 er nog steeds een risico bestaat dat Nederland dit jaar de Europese norm overschrijdt. „Maar ik geloof niet dat het beleid verder moet worden aangescherpt. De problemen zullen zich herstellen zodra de economie aantrekt", aldus Solbes. Hij wil niet vooruitlopen op wat er moet gebeuren mocht het Nederlandse tekort toch boven de 3 procent komen.

De Commissie besprak woensdag de begrotingsplannen van enkele lidstaten. Volgens Solbes neemt Frankrijk onvoldoende maatregelen om te zorgen dat het tekort onder het afgesproken niveau blijft. Frankrijk heeft al drie jaar een te hoog tekort. In 2005 zou dat met de nu aangekondigde ingrepen weliswaar op 2,9 procent uitkomen, maar volgens Solbes blijft het risico bestaan dat de Fransen voor de vierde maal op rij in de fout gaan. „Dat risico is groot", aldus Solbes.

De Commissie heeft uitgerekend dat de teruggang van het Franse tekort vooral te danken is aan het aantrekken van de economie. De bezuinigingen uit Parijs zijn goed voor slechts 0,6 procent van het nationaal inkomen. „Gezien de ernst van de begrotingssituatie is dat volgens ons een onvoldoende aanpassing", zei Solbes.

Over Italië zegt de Commissie dat er te weinig informatie is over welke maatregelen het land na 2004 wil nemen om de enorme schuld en het fikse tekort af te bouwen. Positief is Solbes over de plannen om de pensioenen te versoberen. Daar is veel protest tegen in Italië. Over Griekenland zegt ’Brussel’ dat ook daar meer moet gebeuren om de schuld af te bouwen.

De Commissie is terughoudend over Groot–Brittannië. Dat land werkt met een gebroken begrotingsjaar; voor 2003/2004 wordt een tekort van 3,3 procent voorzien. Het is echter nog niet duidelijk of dat tot een overschrijding van de 3–procentsnorm leidt in één van de kalenderjaren. Want dat is het enige wat telt voor ’Brussel’. De Commissie zegt dat Londen meer moet doen om het tekort terug te dringen, maar zegt tegelijkertijd dat het land wat speelruimte heeft dankzij de lage overheidsschuld.

Ook Ierland en Luxemburg kwamen aan bod. Deze landen hebben uitstekende begrotingen en kregen dus geen nadere aanbevelingen. Andere lidstaten, waaronder probleemland Duitsland, neemt de Commissie later onder de loep.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer