Binnenland

CBS ontsluit meer statistische informatie

DEN HAAG. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt zijn kennis meer zichtbaar voor de samenleving. Alle relevante statistische economische of sociale ontwikkelingen worden op de homepage van het instituut geplaatst.

Jaap Roelants
10 December 2014 19:15Gewijzigd op 15 November 2020 15:04
Jongeren roken en zijn te zwaar. Wel voelen ze zich gezond. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Overigens zijn niet-rokers meer tevreden over hun gezondheid dan rokers. beeld ANP
Jongeren roken en zijn te zwaar. Wel voelen ze zich gezond. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Overigens zijn niet-rokers meer tevreden over hun gezondheid dan rokers. beeld ANP

Dat verklaart de stroom van CBS-berichten die dit jaar in de media verschijnt.

De afgelopen twee dagen verschenen er elf berichten van het CBS, onder meer over de olieprijs, het kappersbezoek, de bevolkingsgroei en de opbrengsten van de wegenbelasting. Het bericht over een toenemend aantal zelfdodingen in Nederland maakte de meeste indruk.

Het CBS wil dat zo veel mogelijk mensen, instanties en bedrijven profiteren van de statistische gegevens waarover het beschikt. Woordvoerster Ellen Timmer: „We waren gewend alleen de allerbelangrijkste berichten, zoals de werkloosheidscijfers of de groei van de economie, naar buiten te brengen. Andere ontwikkelingen kwamen niet verder dan de themapagina’s over onderwijs, milieu, energie of bedrijven. Door die nu naar voren te schuiven, krijgen die ook aandacht. Maar het is dus niet zo dat wij veel meer onderzoek zijn gaan doen.”

Een belangrijk deel van het werk van het CBS is het bijhouden van statistieken. Timmer: „Deze week kwam er nieuws over het afnemende kappersbezoek, maar het kan alles zijn. Bijvoorbeeld dat vrouwen minder schoenen kopen. Dat is belangrijke informatie voor de branche. Voor de media zijn het leuke weetjes.”

Het gevolg is dat de cijfers van het CBS steeds vaker worden gebruikt door politici die er Kamervragen over stellen en de mediabedrijven die de cijfers gebruiken als basis voor een maatschappelijke reportage.

Het CBS leunde decennialang op enquêtes bij burgers en bedrijven om aan gegevens te komen. Vooral bedrijven ervoeren dat als een zware administratieve last. Maar de laatste jaren komt daar verlichting in, nu het CBS steeds vaker kan beschikken over openbare digitale gegevens. Timmer: „Kijk alleen maar eens naar de gegevens over de werkloosheid, die we van uitkeringsinstantie UWV krijgen. Daar kunnen we niet alleen de ontwikkelingen van de werkloosheid uit halen, maar ook dieper in de cijfers kijken. Het maakt nogal wat uit of de werkloosheid daalt omdat er meer mensen aan het werk gaan, of dat die daalt omdat meer mensen zich terugtrekken van de arbeidsmarkt. Die context kunnen en willen we bieden.”


Jongere rookt, maar voelt zich gezond

DEN HAAG (ANP). Jongeren roken veel en zijn te zwaar, maar voelen zich desondanks erg gezond. Dat staat in het dinsdag verschenen het Jaarrapport Landelijke Jeugdmonitor 2014 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Een op de drie jongeren tussen de 18 en de 25 jaar rookt weleens, 
10 procent is een zware roker. Jongere jongens en meisjes rookten minder vaak, maar van de 12- tot 18-jarigen rookte toch nog bijna 10 procent.

Van de jongeren van 12 tot 18 jaar is meer dan één op de tien te zwaar, bij jongeren tussen 18 en 25 jaar is dat zelfs bijna één op de vijf. Een klein percentage van hen, respectievelijk 2 en 4 procent, heeft ernstig overgewicht.

Het percentage rokers is groter bij jongeren met overgewicht 
dan bij jongeren zonder overgewicht: 27 procent, tegenover 22 procent.

Als er wordt gevraagd naar de gezondheid, geeft bijna 91 procent van de jongeren van 12 tot 25 jaar aan daar positief tot erg positief over te zijn. Uit het CBS onderzoek blijkt dat niet-rokende jongeren tevredener zijn over hun gezondheid dan rokers.

De bevindingen komen nagenoeg overeen met de cijfers die het CBS eerdere jaren publiceerde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer