Kerken spreken zich uit tegen misbruik
Meer dan twintig kerken hebben woensdag in Zeist een verklaring getekend waarin staat dat zij misbruik in pastorale of andere relaties tegen zullen gaan. De verklaring veroordeelt grensoverschrijdend gedrag in de kerk.
Met name als gevolg van kwesties rond seksueel misbruik waren kerken en kerkelijke instellingen de laatste jaren geregeld in het nieuws, schrijft de Raad van Kerken in Nederland, initiatiefnemer van de verklaring, in een toelichting. „Zelfs kerken bleken tegen de verwachtingen in niet altijd en voor iedereen een veilige plek te zijn.”
Inmiddels hebben verschillende kerken „hun verantwoordelijkheid genomen”, constateert de raad. „Slachtoffers en daders kregen begeleiding, er werden protocollen en meldpunten ingericht, procedures en processen zijn in gang gezet, er is beleid ontwikkeld rond voorlichting en preventie, hulpverlening, erkenning en genoegdoening.”
De Raad van Kerken is evenwel van mening dat het goed is dit beleid „te verankeren, en het draagvlak ervan te verbreden, door een intentieverklaring op te stellen over de kerk als veilige plek.” Deze verklaring werd gisteren door de bij de raad aangesloten kerken en enkele andere ondertekend.
In de verklaring veroordelen de „christelijke kerken in Nederland” „alle vormen van grensoverschrijdend gedrag, waarbij in pastorale of andere relaties misbruik wordt gemaakt van macht. Met name denken we aan seksueel misbruik en geweld, dat kwetsbare, veelal jonge mensen voor het leven kan tekenen. Dit onrecht tegen de medemens noemen wij zonde: het is kwaad in Gods ogen.”
De 26 kerkgenootschappen die de verklaring ondertekenden, zijn: de Algemene Doopsgezinde Sociëteit, Anglicaanse Kerk in Nederland, Basisbeweging van Kritische Groepen en Gemeenten in Nederland, Bond van Vrije Evangelische Gemeenten in Nederland, Christelijke Gereformeerde Kerken, Evangelische Broedergemeente, Gereformeerde Gemeenten, Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, Hersteld Hervormde Kerk, Kerk van de Nazarener, Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten, Koptisch-Orthodoxe Kerk in Nederland, Leger des Heils, Molukse Evangelische Kerk, Nederlands Gereformeerde Kerken, Orthodoxe Kerk in Nederland, Oud-Katholieke Kerk van Nederland, Protestantse Kerk in Nederland, Rafaël Nederland, Religieus Genootschap der Vrienden, Remonstrantse Broederschap, Rooms-Katholieke Kerk in Nederland, Syrisch-Orthodoxe Kerk in Nederland, Verenigde Pinkstergemeenten, Voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland en Vrijzinnigen Nederland.
„De kerken realiseren zich dat je er met een verklaring niet bent”, aldus de Raad van Kerken. De tekst is bedoeld als een basisverklaring, „die binnen de afzonderlijke kerken verdere vertaling, uitwerking en toetsing behoeft.”