Politiek

„Kabinet, wees alert op geloofsvervolging”

DEN HAAG. De SGP overhandigt woensdagmiddag, op de Dag van de Mensenrechten, een notitie aan minister Koenders (Buitenlandse Zaken) over geloofsvervolging.

Kees de Groot
10 December 2014 11:39Gewijzigd op 15 November 2020 15:03
Krooneman. beeld SGP
Krooneman. beeld SGP

Opsteller van de notitie ”Een ongemakkelijke waarheid” is Henri Krooneman, stagiair bij de SGP-Tweede Kamerfractie.

Waarom, vier jaar na de vorige, weer zo’n notitie?

„De SGP wil geloofsvervolging, vooral van christenen, blijven aankaarten. Dan moet je continu op de hoogte blijven van de ontwikkelingen: waar vindt geloofsvervolging plaats, waarom, hoe en wat kan Nederland daar aan doen? De antwoorden op die vragen wisselen door de tijd.”

Is geloofsvervolging sinds 2010 toegenomen of afgenomen?

„Het is moeilijk om geloofsvervolging in getallen uit te drukken.

Wel is er de laatste jaren een aantal trends waar te nemen. Zo is er sprake van een toename van falende overheden in Afrika en het Midden-Oosten. Ook is islamitisch extremisme de grootste aanjager van christenvervolging.”

Wat is er nieuw in de huidige notitie vergeleken met de vorige?

„We wijzen erop dat islamitisch extremisme niet alleen bij jihadistische organisaties als IS vandaan komt, maar ook van meer ‘gematigde’ groeperingen. Daar moet het kabinet alert op zijn.

Verder legt de nieuwe notitie de vinger bij de complexiteit van geloofsvervolging. Tal van factoren hebben daar invloed op. Dat maakt ons bewust van de bescheiden rol van Nederland. Maar die rol moet wel met kracht opgepakt worden.”

Wat kan en moet het kabinet doen?

„Geloofsvervolging moet prioriteit krijgen in het mensenrechtenbeleid van Nederland, de EU en de VN. En het kabinet moet meer inzetten op contacten met het maatschappelijk middenveld, zoals advocaten en geloofsgemeenschappen, in landen waar geloofsvervolging plaatsvindt.

Een laatste optie is militair ingrijpen. Uiterste terughoudendheid is dan gepast, maar we mogen niet lijdelijk toezien als mensen worden afgeslacht.”

Wat heeft u het meest geraakt tijdens het schrijven van de notitie?

„Het rotsvaste vertrouwen dat vervolgde christenen in God hebben, is hoopgevend. Ook in het lijden is God aanwezig. Hij laat Zijn kinderen niet in de steek.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer