Veerman: Strenge maatregelen nodig
Minister Veerman van Landbouw bepleit strenge maatregelen in Europees verband tegen de vogelpest, die in Azië steeds meer om zich heen grijpt.
De ziekte, die in december uitbrak in Zuid-Korea, heeft zich inmiddels verspreid over Vietnam, Japan, Taiwan, Cambodja, Indonesië, Thailand, China, Laos en Pakistan. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Veerman dat er ook aanwijzingen zijn voor besmetting in Birma, Saudi-Arabië en Bangladesh.
Veerman noemde het dinsdag van groot belang dat er maatregelen worden getroffen. Hij maakt zich „ernstige zorgen”, omdat de verspreiding van het virus „zeer snel” gaat. Bovendien, stelt de minister, betreft het een virus dat gevaarlijk blijkt voor de mens. In Vietnam zijn inmiddels zes mensen aan de ziekte overleden en in Thailand zouden twee slachtoffers zijn gevallen.
Veerman wil dat de import van siervogels uit de zogenoemde risicolanden wordt stopgezet. De Europese Commissie heeft afgelopen vrijdag het importverbod voor kippenvleesproducten uit Thailand ingesteld. Voor de siervogels uit de Aziatische landen geldt zo’n ban niet, omdat zij eerst dertig dagen in quarantaine moeten.
Veerman wil dat ook dat de siervogels Europa niet meer worden ingevoerd. Volgens een woordvoerder van de Commissie is zo’n maatregel niet nodig. Tijdens de quarantaine wordt al duidelijk of de vogel ziek is, is de redenering. Veerman vindt dat niet voldoende en overweegt ook zonder steun van Europa alleen voor Nederland een importverbod voor de siervogels af te kondigen.
De minister dringt verder aan op hygiënemaatregelen op luchthavens, zoals desinfecterende matten en controle op alle bagage. Vandaag was er al overleg met Schiphol over eventuele hygiënemaatregelen voor rechtstreekse vluchten vanuit de getroffen landen naar Nederland. Veerman wil echter dat ook op andere Europese luchthavens extra maatregelen worden genomen.
In interdepartementaal verband is besloten om reizigers naar de risicolanden in Azië extra te informeren, schrijft Veerman. Hij ziet net als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nog geen aanleiding om reizen naar die landen te ontraden, maar adviseert reizigers wel daar geen kippenboerderijen of pluimveemarkten te bezoeken.
De WHO neemt de uitbraak van het virus uiterst serieus. De organisatie houdt rekening met een dodelijke epidemie die wereldwijd huishoudt, „tenzij maatregelen worden genomen.” Als het virus zich vermengt met een menselijk griepvirus valt namelijk niet uit te sluiten dat dit miljoenen mensen het leven gaat kosten.
Net als minister Veerman pleiten ook LTO en de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP) voor strenge maatregelen. De instanties willen dat de import van siervogeltjes uit Aziatische landen onmiddellijk wordt verboden. De haven van Rotterdam moet strenger controleren op de invoer van landbouwproducten uit de landen waar vogelgriep is uitgebroken en Schiphol moet de hygiënemaatregelen opvoeren met desinfecterende matten en voorlichting geven aan de passagiers uit en naar Azië.
De uitbraak van de ziekte in Azië levert de Nederlandse pluimveesector overigens niets op. De sector, die vorig jaar zelf zwaar te lijden had onder een andere variant van de vogelpest, ziet eerder nadelen. Zo kunnen leveranciers van broedeieren in Nederland hun producten niet meer in de getroffen landen in Azië kwijt. De Nederlandse industrie heeft ook niets aan het exportgat dat is ontstaan doordat de Thaise producenten niet meer meedoen. De Thai leveren vooral goedkoop bewerkt en bevroren vlees, terwijl hun Nederlandse collega’s het moeten hebben van verse producten.