Binnenland

Gronings CWI biedt baan in prostitutie

Een Groningse verpleegkundige heeft een klacht ingediend bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) in haar woonplaats, omdat zij vorige week een baan als prostituee aangeboden kreeg via haar persoonlijke internetsite bij het CWI. Dat heeft een woordvoerster van het CWI in Groningen gisteren bevestigd.

Regioredactie
28 January 2004 08:16Gewijzigd op 14 November 2020 00:54

De vrouw werd benaderd via werk.nl. Werkzoekenden kunnen op deze website hun persoonlijke gegevens achterlaten en mogen daar zonder tussenkomst van het CWI benaderd worden door mogelijke werkgevers. Werken in de prostitutie is legaal in Nederland. Het CWI is daarom verplicht deze vacatures te registreren, maar mag deze vacatures niet actief aanbieden aan werkzoekenden. De Groningse vrouw is zonder tussenkomst van het CWI benaderd. Zij is overigens niet van plan in te gaan op de aangeboden functie.

Het CWI had al eerder maatregelen genomen om dit soort incidenten te voorkomen. De woordvoerster meldt dat de website gefilterd wordt op bepaalde woorden en beroepen, maar dat dit geen volledige garantie biedt omdat het een geautomatiseerd systeem is. Verder worden er steekproeven gedaan om verbloemd taalgebruik op te sporen. Maar waterdicht zullen de maatregels nooit zijn.

ChristenUnie-raadslid D. de Jong in de gemeente Groningen vindt dat dit voorval maar weer eens onderstreept hoe „waanzinnig” de regelgeving in Nederland is om prostitutie te legaliseren. „Als je net gaat doen alsof prostitutie een normale baan is, krijg je dit soort toestanden.”

De kwestie bij het Groningse CWI is niet nieuw. Het CWI in Uithoorn bood eind 2002 vacatures in de prostitutie aan. De CDA’ers Verburg en De Pater stelden daarover vragen in de Kamer. Zij vonden het onjuist dat een overheidsinstelling zoals het CWI zulke vacatures aanbiedt. Ook waren ze van mening dat het aanbieden van prostitutiebanen een „risico” vormt voor „een groep zeer kwetsbare uitkeringsgerechtigde vrouwen.”

Minister de Geus liet toen weten dat het de plicht van het CWI is om vacatures voor legale arbeid te registreren. Bovendien doet het CWI volgens de bewindsman niet aan bemiddeling, waardoor het risico voor kwetsbare uitkeringsgerechtigde vrouwen uitblijft.

Verder zei de minister dat een handelwijze als die van het CWI in Uithoorn niet in strijd is met artikel 6 van het VN-vrouwenverdrag. In dat artikel staat dat een land „alle passende maatregelen” moet nemen ter bestrijding van het exploiteren van vrouwen. Volgens De Geus heeft de legalisering van de prostitutie in Nederland ertoe geleid dat dit niet meer als het exploiteren zoals bedoeld in het VN-verdrag kan worden beschouwd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer