„Oudewater mooiste geheim van Utrecht”
Het lievelingsplekje van Verhoeve wijst hij tijdens een rondwandeling door het vestingstadje aan. „Hier op de Visbrug, pal voor het oude stadhuis met uitzicht op de kerktoren. Schitterend hè? In het stadhuis houden we onze raadsvergaderingen. Een voorrecht om op zo’n mooie locatie te mogen werken.”
Verhoeve –kenner en liefhebber van geschiedenis– leidt zijn bezoeker als volleerd gids langs bezienswaardigheden van Oudewater. Groet en passant voorbijgangers, zwaait naar bekenden en kent de namen van de marktkooplui die met hun kramen leven in de brouwerij brengen in de binnenstad.
Volgens Verhoeve vertoont Oudewater het klassieke beeld van stad en ommelanden: fraaie boerderijdorpen als Hekendorp, Papekop en Snelrewaard rond een prachtig stadje. „Een hechte gemeenschap met veel vrijwilligers. Er wordt hard gewerkt; er zijn veel bedrijven en veel winkeltjes. De inwoners zijn betrokken op hun eigen gemeenschap: 85 procent van de bestedingen komt uit Oudewater zelf. Daarnaast hebben de mensen een Bourgondische inslag. Ze houden van gezelligheid en een feestje. Niks mis mee, maar anderzijds willen ze ook een stil en gerust leven leiden. Daarom hebben we het beleid rond de sluitingstijden van de horeca en bij evenementen aangescherpt.”
Toerisme belangrijk
Toerisme is belangrijk voor Oudewater. Jaarlijks brengen zo’n 100.000 toeristen een bezoek aan de vesting. „Dat moeten er meer worden. Oudewater is het best bewaarde geheim van Utrecht. Veel mensen weten niet dat er dichtbij zo’n mooi stadje te vinden is. Deze streek heeft zo veel te bieden, met veel groen en water en prachtige stadjes. Je kunt hier prachtig wandelen, fietsen én varen.”
De heksenwaag en het stadhuis zijn échte trekkers. „Daarnaast zijn het touwmuseum en de kerk met zijn toren aanraders. Daarnaast hebben we een uitgebreid sloepennetwerk en ik verwacht veel van ”De Gouden Eeuw Driehoek”, een fietsroute die ons met Gouda en Schoonhoven verbindt.”
Dit jaar staat alles in de gemeente in het teken van het 750-jarig bestaan van Oudewater. Vorige maand ging het jubileum van start met de Nacht van de Geschiedenis en een markt met oude ambachten. „Het jubileum leeft enorm bij de mensen; die eerste activiteit trok 6000 toeschouwers. Overal in de stad wapperen jubileumvlaggen. Ze zijn niet aan te slepen.”
Inmiddels hangen in het centrum foto’s uit een ver verleden. Zo kunnen passanten zien wat er in het stadsbeeld is veranderd. Verhoeve is enthousiast over tientallen schilderijen en drieluiken van de schilder Gerard David die op ware grootte een jaar lang in de stad hangen. „Hij is geboren in Oudewater, overleden in Brugge en is één van de beroemde Vlaamse primitieven. Voor dit jubileum komt hij als het ware thuis en zorgt voor een kwaliteitsimpuls van de openbare ruimte.”
Een Winterwonderland met een kunstijsbaan op de Markt en de verjaardag van de stad die op 4 juli 2015 wordt gevierd zijn andere hoogtepunten. „Oudewater was een van de twaalf steden die na de inname van Den Briel in 1572 bijeenkwamen tijdens de eerste Vrije Statenvergadering. Die zetten Filips II aan de kant en koos voor Willem van Oranje, het begin van de Nederlandse staat. Alle twaalf burgemeesters zijn in juli aanwezig om die eerste vergadering te bekrachtigen.”
Bloedbad
Oudewater moest overigens zwaar boeten voor haar keuze. Drie jaar later werd de stad ingenomen, in brand gestoken en uitgemoord. „Het bloedbad van Oudewater herdenken we ieder jaar in augustus.”
Verhoeve benadrukt het belang van het jubileum. „We zijn als oudste stad in het Groene Hart trots op ons verleden. Dankbaar ook. Met de viering doen we recht aan onze voorouders. Dat is de gedeelde identiteit van alle inwoners van Oudewater die we willen doorgeven aan volgende generaties. Ook belangstellenden van buitenaf zijn hartelijk welkom om tijdens een bezoek aan onze stad die geschiedenis mee te vieren.”