Beurzen op winst richting ECB-besluit
AMSTERDAM (ANP). De Europese aandelenbeurzen stonden donderdagochtend overwegend op winst. Beleggers waren optimistisch gestemd voorafgaand aan het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) en de toelichting van centralebankpresident Mario Draghi.
„De beurzen zijn groen gekleurd. Beleggers lijken te hopen dat Draghi iets uit zijn hoed zal gaan toveren. In Amsterdam heeft de AEX een nieuw jaarrecord aangetikt onder aanvoering van ASML en Unilever. Zonder het koersverlies van zwaargewicht Shell zouden we zelfs nog hoger staan. De Amsterdamse beurs staat daarmee weer op het niveau van juni 2008”, aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,5 procent hoger op 430,94 punten. De hoofdindex tikte tussentijds een jaarrecord van 432 punten aan. De MidKap steeg 0,3 procent tot 636,92 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs kregen er 0,5 procent bij. De FTSE-index in Londen noteerde onveranderd.
Sterkste stijger in de AEX was chipmachinefabrikant ASML met een winst van ruim 2 procent. Beleggers reageerden positief op de aankondiging dat chipfabrikant Intel flink gaat investeren in een Chinese fabriek. Intel is grootaandeelhouder en een belangrijke klant van ASML.
De boodschap van Unilever dat de activiteiten op het gebied van smeerbare producten worden ondergebracht in een aparte divisie, werd ook goed ontvangen. Het levens- en verzorgingsmiddelenconcern werd 1,9 procent meer waard. Fugro, Philips en Shell waren de grootste dalers onder de Amsterdamse hoofdfondsen met verliezen tussen 0,7 en 1,3 procent.
TUI Travel steeg 4 procent in Londen na beter dan verwachte jaarresultaten van de Britse reisorganisatie. In Dublin maakte Ryanair een koerssprong van bijna 8 procent. De Ierse luchtvaartmaatschappij verhoogde opnieuw zijn winstverwachting.
De euro stond voorafgaand aan het ECB-besluit vrijwel onveranderd op 1,2315 dollar. De Europese eenheidsmunt beweegt daarmee rond het laagste punt in ruim 2 jaar. Voor een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent meer betaald op 67,44 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 70,11 dollar per vat.