Kerk & religie

„Duitse Kirchentag discrimineert messiaanse Joden”

De Württembergische Piëtisten beschuldigen de Duitse ”Evangelische Kirchentag” van censuur. De organisatie van het evenement zou de medewerking van Messiasbelijdende Joden afwijzen. Dat meldt het Duitse persbureau Idea.

Redactie kerk
28 November 2014 15:11Gewijzigd op 15 November 2020 14:45
De Duitse Evangelische Kirchentag brengt tienduizenden mensen op de been. Beeld HafenCity
De Duitse Evangelische Kirchentag brengt tienduizenden mensen op de been. Beeld HafenCity

Half november heeft de Kirchentag-organisatie het Joods-Arabisch-christelijke Forum meegedeeld, dat het niet toegelaten wordt tot de ”Markt van mogelijkheden”. Het Forum wil christenen met verschillende culturele achtergronden verenigen en meewerken aan verzoening en begrip. Messiasbelijdende Joden en Arabische christenen maken er deel van uit, net als diverse Duitse kerkelijke gemeenten (landes- en freikirchlich).

Op de ”Markt van mogelijkheden” wilde het Forum een stand inrichten, waar bezoekers informatie zouden krijgen over de dialoog tussen Joodse en Arabische christenen, en te wijzen op vergelijkbare initiatieven in het Midden-Oosten.

De Kirchentag-organisatie vindt dat het christelijke centrum Schönblick, een instelling van de Württembergse Piëtisten die het Forum steunt, zich wél op de markt mag presenteren, als er maar geen messiaans-Joodse groeperingen bij betrokken zijn, of messiaans-Joodse belangen gepromoot worden.

Het centrum Schönblick protesteert nu, net als het verband van Württembergse Piëtisten, tegen de beslissing van de Kirchentag. Die zou „buitengewoon bevreemdend, zeer bevoogdend en –met het oog op Joden die in Jezus Christus geloven– diep beschamend” zijn, aldus de voorzitter van het kerkverband, de predikant Steffen Kern, en de directeur van Schönblick, Martin Scheuerman. Volgens hen gaat het om inhoudelijke censuur, waarmee de vrijheid van meningsuiting van betrokken vertegenwoordigers van de ontvangende ”Landeskirche” in het geding is. Dat is, gezien de grootte van het levensbeschouwelijke en multireligieuze aanbod op de markt zelfs „grotesk” te noemen, vinden de beide woordvoerders. Ze hebben daarom de organisatie gevraagd de beslissing te heroverwegen.

De woordvoerder van de Kirchentag-organisatie, Stephan von Kolson, verklaarde vervolgens dat er volgens de regels gehandeld is. Met betrekking tot Messiasbelijdende Joden ligt er een besluit van het bestuur: christelijke groeperingen met Joods-missionaire doeleinden mogen niet actief deelnemen aan de Kirchentag. Dat besluit is vooral theologisch gefundeerd. De Kirchentag gaat uit van het principe dat de Joden volledig delen in het heil, ook als ze Jezus niet als middelaar zien en de christelijke belijdenis niet overnemen. Christenen en Joden met een andere visie wordt onwetendheid en bevoogding verweten, waarbij verondersteld wordt dat ze agressief zending bedrijven onder de Joden. Daardoor zouden ze de Joods-christelijke dialoog in gevaar brengen.

De Duitse Evangelische Kirchentag is een evenement dat om de twee jaar in een grote Duitse stad wordt georganiseerd. In 2015 zal dat in Stuttgart zijn. De Kirchentag is een lekenbeweging, die christelijk geloof combineert met engagement voor de toekomst van kerk en wereld. De organisatie is institutioneel onafhankelijk van de evangelische kerken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer