”Verzwegen moeder” beeldend en spannend geschreven roman
Rixa heeft goede herinneringen aan haar jeugd en denkt met liefde terug aan haar grootouders in de pastorie in Mecklenburg, Oost-Duitsland. Maar dan ontdekt ze dat haar moeder een familiegeheim met zich meedraagt dat heel haar jeugd in een ander perspectief zet.
De lijvige roman ”Verzwegen moeder” beslaat het verhaal van drie generaties Duitsers. Hierin wordt het verhaal verteld van hoofdpersoon Rixa, een vrouw van in de veertig die op zoek gaat naar het geheim van haar moeder. De andere verhaallijn vertelt hoe haar grootouders, het predikantsechtpaar Theodor en Elise, zich staande houden in de voormalige DDR.
Auteur Gisa Klönne heeft voor dit verhaal geput uit haar eigen familiegeschiedenis. Ze is de kleindochter van een predikant uit Mecklenburg en was jarenlang gescheiden van haar familie door het IJzeren Gordijn. Je kunt merken dat ze het verhaal met veel precisie en liefde heeft geschreven.
Ze schetst een levendig en schrijnend beeld van het leven in de voormalige DDR. De jonge, gedreven dominee Theodor en zijn artistieke Elise zijn dol op elkaar, maar de armoede en de oorlog drijven hen bijna voorgoed uit elkaar. Of eigenlijk vooral het grote mysterie dat hen samenbindt en tegelijk eindeloos van elkaar verwijdert. Rixa’s moeder Dorothea gaat gebukt onder dit geheim, dat zo zwaar op haar drukt dat het leven haar uiteindelijk te veel wordt.
Het verhaal van Rixa begint met de mededeling dat haar moeder een fataal auto-ongeluk gekregen heeft op dezelfde plek als waar haar lievelingszoon Ivo twaalf jaar eerder om het leven kwam. Hij was ongelukkig en zag het leven niet meer zitten. Waarom juist Ivo zo belangrijk voor haar was, wordt trouwens niet heel duidelijk. En ook niet waarom Rixa’s ouders zijn gescheiden. Het is alsof het Klönne wat moeite kostte om al haar personages goed uit de verf te laten komen. Sommigen, zoals Theodor en Elise, Amalie en Dorothea, zijn juist weer wel mensen van vlees en bloed.
Rixa wordt geplaagd door vage herinneringen uit het verleden die haar op het spoor brengen van het familiegeheim. Hoewel ze een getalenteerd musicus is, heeft ze het uiteindelijk toch niet verder gebracht dan barpianiste op een cruiseschip. Het lijkt of haar talent door haar moeder en grootouders niet gewaardeerd wordt. Zoals die keer dat ze als dertienjarige Schuberts ”Die Winterreise”, ook de titel van deel 1 van de roman, speelt. De volwassenen verstijven zienderogen als zij dit lied over verraad van een geliefde ten gehore brengt. Rixa denkt dat het ligt aan haar gebrekkige uitvoering maar de echte oorzaak blijkt veel schrijnender zijn, zo zal ze jaren later ontdekken. Een andere herinnering die steeds terugkomt is het bezoek dat ze met haar moeder en oma aan een kerkje bracht en de woorden: „Ik ben je moeder niet.”
Rixa is vastbesloten de geschiedenis van haar moeder te ontrafelen en stuit in haar zoektocht op meer geheimen. Wat is er gebeurd met Amalie, de oudste dochter van Theodor en Elise? De muzikaal begaafde dochter, die aan het eind van de oorlog op mysterieuze wijze is omgekomen en die door alle broers en zussen wordt doodgezwegen. Hield Theodor, haar vader, van haar op een ongeoorloofde manier?
Knap is het hoe Klönne de lezer tot het laatst toe in spanning weet te houden over de vraag wie de verzwegen moeder is. Hoewel dit haar eerste roman is, schreef ze eerder verschillende thrillers waarmee ze literaire prijzen won. Die ervaring heeft haar zeker geholpen bij het schrijven van dit boek. Klönne schrijft helder en beeldend, hoewel heel soms een beeld net iets te gekunsteld aan doet. Hoewel het slechts een enkele keer voorkomt, doen het grove taalgebruik en de manier waarop er over seksualiteit geschreven wordt af aan de sfeer en de kleur van het boek. De gelovige Theodor en Elise zullen ongetwijfeld dichter bij de reformatorische lezer staan dan de vrijgevochten Rixa.
Boekgegevens
Verzwegen moeder, Gisa Klönne; uitg. Ambo Anthos, Amsterdam, 2014; ISBN 978 90 4720 408 4; 413 blz.; € 19,99.