Onderzoek geëist naar Saudische steun imams
VVD-kamerlid Wilders eist een onderzoek van de regering naar de mogelijke financiële steun van Saudi-Arabië aan extremistische imams in Nederland. De ambassade van dat land in Den Haag zou de imams maandelijks forse bedragen toestoppen.
Een ex-medewerker van de ambassade, Mishal al-Mutiry, verklaarde afgelopen zaterdag in een interview met De Telegraaf dat minstens vier islamitische voorgangers op de loonlijst staan van de Saudische ambassade in Den Haag. Volgens de vroegere Saudische diplomaat krijgen imams uit Den Haag, Gouda, Tilburg en Rotterdam maandelijks een cheque van 2000 tot 3000 dollar. De cheques worden uitgeschreven door het bureau van Islamitische Zaken van de ambassade, aldus Mutiry.
Als tegenprestatie moeten de imams volgens de ex-diplomaat hun volgelingen het wahibistisch gedachtegoed bijbrengen. Het wahibisme is een van de meest extreme richtingen binnen de islam. Veel fundamentalisten in Saudi-Arabië zijn aanhanger van het wahibisme. Ook Osama bin Laden is wahibist.
VVD’er Wilders vindt dat de bewering van ex-diplomaat Mutiry tot op de bodem moet worden uitgezocht. „Als die verhalen ook maar voor de helft waar zijn, is het al erg genoeg. We praten volop over integratie, maar intussen gebeuren zulke dingen. Dat is niet te tolereren.” Hij heeft eerder vragen gesteld over de kwestie, maar die zijn volgens hem slechts summier beantwoord.
Het verweer van de regering was toen dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst onderzoek doet naar eventuele geldstromen vanuit Saudi-Arabië naar fundamentalistische moslims. Ook zou de privacy van de oud-diplomaat in het geding zijn. Nu wil Wilders een brief, en als die niet voldoende opheldering brengt, een debat in de Kamer.
Wilders wijst erop dat de Tweede Kamer zich vorig jaar heeft uitgesproken voor een verbod op geldstromen aan moskeeën die fundamentalistisch gedachtegoed verspreiden. Daar is volgens het kamerlid nooit iets mee gedaan.
Mutiry werd in juli 2000 overgeplaatst naar de Saudische ambassade in Den Haag. In april stuurde de ambassade hem de laan uit. Naar eigen zeggen was hij te kritisch. Zo stuitte hij op praktijken die hij betitelt als „corruptie” en meldde hij zijn superieuren dat het computernetwerk lek is. Het zou beheerd worden door Israëli’s. Mutiry gaat ervan uit dat de Israëlische geheime dienst rechtstreeks toegang heeft tot geheime informatie. De ex-diplomaat werkt nu samen met de Saudische oppositie in Londen.