„Niet om, niet voor, maar door het geloof”
Onder het thema ”Jij… geheel anders!?” kwamen afgelopen zaterdagavond ruim 150 jongeren bijeen op een jongerenavond in Capelle aan den IJssel. De jongerenavond is een nieuw initiatief van jeugdverenigingen uit verschillende kerken.
Aan het initiatief doen vijf jeugdverenigingen mee. Het betreft de jeugdverenigingen van de beide gereformeerde gemeenten te Capelle aan den IJssel, van de gereformeerde gemeente te Krimpen aan den IJssel, van de jeugdvereniging van de oud gereformeerde gemeente te Capelle aan den IJssel en van het jongerencontact van de gereformeerde gemeente in Nederland te Krimpen aan den IJssel.
Volgens organisator Arwin van Buuren is iedereen welkom op de jongerenavonden, maar zijn ze primair bedoeld voor de leden van deze vijf jeugdverenigingen. „Inhoudelijk staan we dicht bij elkaar en het is leuk om elkaar hier te ontmoeten.” De avonden zullen waarschijnlijk een of twee keer per jaar gehouden worden, denkt Van Buuren.
Ds. A. Kort, oud gereformeerd predikant in Krimpen aan den IJssel ging zaterdagavond in op ”Jij en Hij. Onze persoonlijke verhouding tot God”. De predikant wees erop dat het thema juist omgedraaid moet worden: „Hij moet eerst komen, en dan jij. Hij is onze Schepper en wij zijn Zijn maaksel.”
Om te kunnen zeggen wie God voor je is, moet je een levende kennis hebben, zei ds. Kort. „Door het geloof is er een persoonlijke band met God. Niet om het geloof, of voor het geloof, maar door het geloof”, benadrukte de Krimpense predikant.
Op het deelthema ”Jij en je naaste” ging drs. H. G. Leertouwer in, fractievoorzitter van de SGP in Krimpen aan den IJssel en docent godsdienst op het Wartburg College te Rotterdam. Hij reikte de jongeren handvatten aan om een getuige van Christus te zijn in de richting van de niet-christelijke naaste. Daarbij benadrukte hij dat de daden van een christen van groot belang zijn. „De wereld beoordeelt ons op onze daden. Eén daad kan meer zeggen dan duizend woorden.”
Ook gaf Leertouwer de jongeren mee dat ze in bepaalde opzichten een voorbeeld kunnen nemen aan „mensen uit de evangelische traditie. Zij komen voor hun overtuiging uit. Ze spreken vaak frank en vrij over de diepe zaken van het leven en daarmee stellen ze zich ook kwetsbaar op.”
Maar volgens de docent godsdienst ligt daar ook een groot gevaar. „Het geloof wordt vaak als vanzelfsprekend gezien. Ik hoor dan niets meer van het wonder. De mensen komen vaak zelf in het middelpunt te staan.”
Getuigen naar de wereld begint volgens drs. Leertouwer met een verborgen omgang met de Heere. „Lees iedere dag een stukje uit je Bijbel, met een geestelijke handreiking daarnaast. En spreek tot God. Praten tot God wordt dan praten met God, en uiteindelijk leven met God.”
Tot slot sprak mr. A. Weggeman over ”Jij en de samenleving”. Weggeman is jurist bij de Raad van State en bekleedt verschillende functies binnen de Gereformeerde Gemeente in Nederland. Hij hield de jongeren voor dat het beeld van de gereformeerde gezindte in de samenleving er niet positief uitziet. „Door onze afwijkende regels en gewoontes vinden mensen dat wij niet meer in deze samenleving passen. De opvoeding van onze kinderen stuit op verzet en men noemt het indoctrinatie.”
De jurist bespeurt drie ontwikkelingen in de samenleving die rechtstreeks indruisen tegen Gods geboden: de secularisatie, de opkomst van andere godsdiensten en het gelijkheidsdenken. Volgens hem is het belangrijk om met respect en waardigheid te reageren naar de samenleving toe. „Het is van belang op welke wijze we onze boodschap uiten. Is onze handel en wandel in overeenstemming met wat we belijden? Zijn we nog wel heel anders?”
Staan in de samenleving betekent volgen mr. Weggeman enerzijds uiterst voorzichtig zijn en anderzijds tactisch manoeuvreren. „Dat kan alleen in de rechte afhankelijkheid van de Heere.”