Export bloemen naar Rusland krimpt fors
AALSMEER. De Nederlandse sierteeltsector heeft behoorlijk last van een negatief sentiment op de Russische markt. Dat blijkt uit cijfers die de VGB, de brancheorganisatie van groothandelaren in bloemen en planten, woensdag bekend heeft gemaakt.
In oktober nam de uitvoer van bloemen en planten naar Rusland met 26,5 procent af vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. „Een forse tik”, aldus de VGB.
Rusland gold tot voor kort als een groeimarkt. Dit jaar werd echter alleen in februari en september een plusje genoteerd, dankzij speciale bloemendagen in die maanden. De vooruitzichten zijn niet gunstig. Door de internationale sancties is de koers van de roebel gezakt, is het betalingsverkeer bemoeilijkt en hebben bloemenstromen zich verlegd, stelt de VGB.
Woordvoerder Armen Farkisyan van bloemenexporteur Wesseling uit Aalsmeer onderstreept dat. „Om zo weinig mogelijk uit Europa in te kopen halen Russen nu ook bloemen uit China”, zegt hij.
Door de onzekere situatie op de Russische markt maken exporteurs volgens de VBG minder plannen voor levering van bloemen voor de Internationale Vrouwendag (8 maart), die vanouds juist voor een piek in de uitvoer zorgt. „Er gaan geruchten dat Rusland vanaf 1 januari de importtarieven op bloemen en planten zal verhogen.”
De uitvoer van bloemen en planten naar Rusland heeft wel vaker een terugval laten zien. In 1999 viel de export door de roebelcrisis in dat jaar met 60 procent terug tot 29 miljoen euro. In 2004 was er opnieuw een terugval, deze keer met 10 procent tot 93 miljoen euro, als gevolg van fytosanitaire problemen. Daarna nam de export een aantal jaren gestaag toe.
Dat zette zich, uitgezonderd een nieuwe dip in 2009 door de economische crisis, door tot en met 2012. In dat jaar kwam de export uit op 252 miljoen euro. Vorig jaar was sprake van een stabilisering. Het aandeel van de Russische markt was in tien jaar gegroeid van 2 naar 4,8 procent.
Tot en met oktober dit jaar bedraagt de omzet 200 miljoen euro, een krimp van 8,5 procent. Rusland is nu goed voor 4,1 procent van de totale Nederlandse sierteeltexport en staat daarmee op de vijfde plek. Duitsland staat met ruim 1,4 miljard euro met stip op de eerste plaats. Dat land nam tot en met oktober bijna 5 procent meer bloemen en planten uit Nederland af.
Ook Polen is een groeiende afnemer. Tot en met oktober was dat land goed voor 135 miljoen euro, een toename van 14,9 procent. Woordvoerder Anoep Chakawri van Van Dijk Flora uit Honselersdijk –onderdeel van sierteeltconcern Dutch Flower Group– is optimistisch over verdere expansie in Polen. „Het retailsegment, en dan met name de buurtsuper, wordt steeds belangrijker voor de verkoop van bloemen en planten. De economie groeit, de consumenten hebben vertrouwen en de zloty is stabiel.”
De totale Nederlandse uitvoer van bloemen en planten nam in oktober met 3,8 procent toe tot 420 mijloen euro. Tot en met oktober bedraagt de export 4,6 miljard euro, een groei van 2,7 procent.