Brandweer bij Corus wellicht versterkt
De gemeenten in de IJmond bepalen op korte termijn of de bedrijfsbrandweer op het Corus-terrein moet worden versterkt.
Dit gebeurt naar aanleiding van de bedrijfsbrandweerrapportages die de drie bedrijven op het terrein, Corus, DSM en HoekLoos, in februari moeten inleveren.
Dit is een van de maatregelen waartoe de gemeenten Velsen, Beverwijk, Heemskerk en Uitgeest en de provincie Noord-Holland hebben besloten in de gisteren gepresenteerde Veiligheidsagenda IJmond. Blijkt de omvang en kwaliteit van de brandweer op het Corus-terrein onvoldoende, dan willen de gemeenten de bedrijven dwingen tot uitbreiding en versterking.
De partijen besloten in mei 2003 in regionaal verband samen te werken bij verbetering van de externe veiligheid en rampenbestrijding. Daarbij speelden vooral de risico’s voor de regio bij het gebruik, de opslag en het vervoer van gevaarlijke stoffen, zoals ammoniak, op het terrein van Corus een rol.
De vier gemeenten en de provincie willen meer veiligheidsgaranties bij het transport van gevaarlijke stoffen. De partijen zijn in afwachting van een onderzoeksrapportage van het ministerie van Verkeer en Waterstaat naar de ontsporing van een ketelwagon met ammoniak op 17 juni vorig jaar in de gemeente Haarlemmerliede-Spaarnwoude. Naar aanleiding van het rapport, dat volgende maand wordt verwacht, overwegen de IJmondgemeenten en de provincie vervolgstappen.
De gemeenten wilden vorig jaar al een vervoersverbod voor gevaarlijke stoffen door de Velser Spoortunnel, maar dat verzoek wees minister Peijs van Verkeer en Waterstaat vorige maand af. Naar aanleiding van een veiligheidsstudie die is uitgevoerd in opdracht van ProRail, de beheerder van de tunnel, willen de IJmondgemeenten en de provincie dat zo snel mogelijk extra maatregelen worden getroffen. Een van de voorzieningen waarvoor zij pleiten is compartimentering van de tunnel. Volgens burgemeester P. Cammaert van Velsen is voor de totale operatie circa 20 miljoen euro nodig.