Binnenland

Monden zoenende geliefden lijken op elkaar

AMSTERDAM (ANP). Partners die met elkaar tongzoenen, hebben veel dezelfde bacteriën in hun mond. Op de tong blijven de micro-organismen het langst zitten, in het speeksel zijn ze vrij snel weer weg. Dat ontdekte TNO-hoogleraar Remco Kort nadat hij zoenende stellen had onderzocht bij museum Micropia. Tijdens een tongzoen van tien seconden worden ongeveer 80 miljoen bacteriën uitgewisseld.

17 November 2014 06:47Gewijzigd op 15 November 2020 14:23

De resultaten van het onderzoek worden maandag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Microbiome. Aan het onderzoek deden 21 stellen mee, die meerdere keren met elkaar zoenden. Voor en na zo’n intieme kus werd met een wattenstaafje een monster van de bacteriën op de tong genomen en spuugden de deelnemers een speekselmonster in een buisje.

Om het speeksel van twee geliefden op elkaar te laten lijken, moeten zij vaak tongzoenen: minstens negen keer per dag. De tongen hebben zo vaak zoenen niet nodig, meent Kort. De samenstelling van de bacteriën op de tong hangt behalve van zoenen ook af van de levensstijl. Zo maakt het bijvoorbeeld verschil of beide partners roken en dezelfde tandpasta gebruiken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer