Kerk & religie

„Theologen, werk vaker samen”

AMSTERDAM. Ruim twintig wetenschappers van verschillende universiteiten dachten vrijdag in Amsterdam na over de vraag op welke manier hun wetenschappelijk werk in de toekomst gepubliceerd moet worden. De voorlopige uitkomst: het is goed en noodzakelijk om meer gezamenlijk te publiceren. En publicaties moeten gericht zijn op de maatschappij.

Van een medewerker
15 November 2014 17:11Gewijzigd op 15 November 2020 14:24
beeld ANP
beeld ANP

De themadag ”(Co)publicatiestrategieën in theologie en religie­wetenschap” was georganiseerd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Theologie en Religiewetenschap (Noster).

Dr. Sijbolt Noorda, die in het verleden tal van bestuursfuncties vervulde, is van mening dat de geesteswetenschappen –waar ook theologie en religiewetenschappen onder vallen– hun eigen taak hebben veronachtzaamd. „De publieke gerichtheid is naar de zijkant gedrongen, terwijl die een van de centrale taken van de wetenschap is. Sterrenkundigen worstelen nogal eens om hun publieke nut uit te leggen, maar voor de geesteswetenschappen zou dat niet zo moeilijk moeten zijn.”

Karikatuur

Prof. dr. Anne-Marie Korte, hoogleraar religie, gender en moderniteit aan de Universiteit Utrecht, ging in op de verschillen tussen geesteswetenschappen en de sociale wetenschappen wat betreft de manier van publiceren. „Als ik een karikatuur mag maken: geesteswetenschappers schrijven in hun eentje boeken in een kamertje, terwijl sociale wetenschappers samen met anderen publiceren op basis van harde empirische gegevens.”

Dr. Jos de Kock, eindredacteur van het tijdschrift ”Journal of Youth en Theology”, liet de verschillen tussen individueel en gezamenlijk publiceren zien. „We kijken naar de kwaliteit van een artikel en naar de doelstelling van ons blad. Maar we hebben wel hogere verwachtingen wanneer een artikel van meerdere personen wordt ingeleverd.”

Leergemeenschap

De Kock, van oorsprong pedagoog, is een voorstander van gezamenlijk publicaties. „Copublicaties ontstaan in een leergemeenschap. Doordat er onderling al kritiek is geuit, bevordert dat de kwaliteit van het artikel.”

Ook dr. Marjo Korpel, universitair hoofddocent aan de Protestantse Theologische Universiteit, ziet veel voordelen in gezamenlijk publiceren. „Ik denk dat één plus één drie is. Je kunt de verschillende talenten combineren, elkaar scherp houden door kritische vragen te stellen.” Soms is het ook noodzakelijk om vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines samen te werken met het oog op het aanvragen van subsidies.

Emeritus hoogleraar dr. Johannes de Moor: „Mensen moeten wel hun afspraken nakomen. Als ze om wat voor reden dan ook afhaken, schaadt dat het onderzoek.”

Prof. dr. Cok Bakker (Utrecht) ging in op het fenomeen van promoveren op basis van een aantal wetenschappelijke artikelen. Hij ziet hier zowel voordelen als nadelen in. „Het is prettig om in een lang promotietraject een aantal mijlpalen te hebben. Aan de andere kant moeten artikelen vaak heel kort zijn, en dat is lastig.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer