Binnenland

„Gratis basisbeurs blijkt beste studiefinanciering”

DEN HAAG. Studenten demonstreerden in 1989 tegen de invoering van de basisbeurs. Vanmiddag gingen ze op de barricade voor het behoud ervan. „We zijn tot inkeer gekomen.”

Evert van Dijkhuizen
14 November 2014 16:18Gewijzigd op 15 November 2020 14:22
Hoven. beeld RD
Hoven. beeld RD

Veertien jongeren- en onderwijsorganisaties trekken al weken eensgezind ten strijde tegen de nieuwe studiefinanciering, waar de Tweede Kamer dinsdag ja tegen zei. Hun motto: Stop het leenstelsel! Vanmiddag was de leus te horen en te zien tijdens een demonstratie op het Haagse Malieveld. Woordvoerder namens het monsterverbond is de 25-jarige Tom Hoven, student biochemie aan de Hogeschool Arnhem-Nijmegen en voorzitter van de LSVb, de grootste studentenvakbond.

Wat zijn jullie bezwaren tegen het leenstelsel?

„De gratis basisbeurs wordt afgeschaft. Die bedraagt op dit moment voor thuiswonende studenten 100 euro per maand, voor uitwonende 279 euro. Straks moeten studenten het geld gaan lenen. Ze mogen het bedrag aflossen in 35 jaar, in plaats van in 15 jaar. Op dit moment hebben studenten gemiddeld een schuld van 15.000 euro. Dat bedrag is straks, inclusief rente, 20.000 tot 40.000 euro, afhankelijk van de studie die je volgt. Het is niet grappig meer om op je 25e met zo’n hoge schuld te beginnen aan een baan. Bovendien vervalt de mogelijkheid om studiekosten af te trekken van de belasting.”

Wat is jullie alternatief?

„We hebben verschillende modellen laten doorrekenen en komen tot de conclusie dat de huidige gratis basisbeurs de beste studiefinanciering is. Die geldt namelijk voor alle studenten, onafhankelijk het inkomen van de ouders. Dat vinden wij het eerlijkst. Als student is het goed om te leren onafhankelijk van je ouders te leven en financieel bewust te worden.”

In 1989 demonstreerden studenten tegen de invoering van de basisbeurs.

„En nu tegen de afschaffing ervan. Ik begrijp dat we iets hebben uit te leggen. De gedachte was toen dat een basisbeurs niet nodig zou zijn voor kinderen van rijke ouders. Maar het systeem heeft zichzelf bewezen. Door de basisbeurs is het aantal studenten verviervoudigd. Wat een succes. Als studenten zijn we tot inkeer gekomen, zou je kunnen zeggen. Ik geloof niet dat onze positie daardoor wordt verzwakt. Wij kijken naar de gevolgen van het leenstelsel op dit moment. Dan kunnen we niet anders dan tegen stemmen. Als over 25 jaar een systeem wordt ingevoerd dat nog slechter is dan het leenstelsel, zullen we waarschijnlijk demonstreren voor het behoud ervan.”

De Tweede Kamer ging dinsdag akkoord met het leenstelsel. Wat voor zin heeft het nog om te demonstreren?

„Meer dan je denkt. PvdA, VVD, D66 en GroenLinks hebben een politieke deal gesloten om het leenstelsel aan een meerderheid te helpen. In de Eerste Kamer is die echter heel krap. Binnen GroenLinks rommelt het. Dwars, de jongerenorganisatie van deze partij, is tegen. Er wordt in de Eerste Kamer goed geluisterd naar onze bezwaren. Hoe sterker ons signaal vandaag, hoe meer de Eerste Kamer er rekening mee zal willen houden. We zijn tevreden als we vandaag minimaal 5000 mensen op de been hebben gekregen. De doelgroep is divers. Studenten, maar ook ouders, docenten, onderwijsorganisaties en vakbonden deden mee met de actie.”

Wat gaan jullie nog meer doen?

„We zijn bezig met een petitie tegen het leenstelsel. Die is inmiddels door 25.000 mensen getekend. Die zullen we aanbieden aan de Eerste Kamer. Verder lopen er contacten met diverse leden van de Eerste Kamer. Omdat deze minder politiek gevoelig opereert dan de Tweede Kamer, valt er voor ons zeker nog wat te halen. Het is vaker gebeurd dat de Eerste Kamer tegen de Tweede Kamer instemde. Daar hopen we ook dit keer op.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer