Binnenland

„Bedreiger advocaat Spong heeft waanbeelden”

AMSTERDAM (ANP). De man die advocaat Gerard Spong met de dood zou hebben bedreigd, heeft last van ernstige waanbeelden. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is hij een bekende in de psychiatrie en verkeert hij in een zorgwekkende geestestoestand. Dat bleek donderdag tijdens een zitting bij de rechtbank in Amsterdam.

13 November 2014 11:48Gewijzigd op 15 November 2020 14:20
Spong. beeld ANP
Spong. beeld ANP

De verdachte, de 56-jarige Ronald ten C., zit sinds 12 augustus vast. Hij was zelf niet op de zitting aanwezig en wil zich ook niet laten bijstaan door een advocaat. Het OM verdenkt hem ervan dat hij in de periode vanaf november vorig jaar tot juli dit jaar Spong in meerdere e-mails met de dood heeft bedreigd.

Justitie wil dat de man in het Pieter Baan Centrum wordt onderzocht. De rechter-commissaris heeft hiertoe al een bevel gegeven, maar het is nog wachten op een plek. Ten C. weigert mee te werken aan een onderzoek. Het OM zet daarom in op een „klinische observatie”, gezien de ernst van de bedreigingen en het feit dat de verdachte vasthoudt aan zijn wanen. „Hij heeft de zorg in het verleden ook afgehouden”, zei de officier van justitie.

Spong, die de zitting bijwoonde, zei na afloop dat hij het een nog „beklemmender en beangstigender” idee vindt nu hij weet dat de verdachte psychisch ernstig ziek is. „Iemand met dit soort waanbeelden is vaak moeilijk behandelbaar.” De advocaat heeft beroepshalve wel vaker last van bedreigingen. „Je probeert altijd in te schatten hoe serieus het is, maar de toon en de herhaling van deze mails maakten het eng. Hij ondertekende de mails ook met ‘dienaar van God’. Het idee dat je met een godsdienstwaanzinnige te maken hebt, maakt het nog griezeliger.”

De strafpleiter liet zich door de bedreigingen extra beveiligen. „Het zorgt voor onrust en onbehaaglijkheid. Elke keer als je de deur uitgaat, kijk je links en rechts of er niet een griezel rondloopt die het op je leven heeft voorzien.”

De rechtbank heeft de zaak aangehouden voor maximaal drie maanden, omdat het onderzoek nog niet is afgerond.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer