Kerk & religie

Mediawetenschapper Caja Thimm (Bonn): Kerk mag digitale revolutie niet negeren

DRESDEN. Kerken kunnen het zich niet veroorloven de digitale revolutie en daarmee gepaard gaande maatschappelijke veranderingen te negeren. Tegelijkertijd geldt dat er „voor de verhouding tot God tijden van rust en concentratie nodig zijn.”

Redactie kerk
11 November 2014 11:18Gewijzigd op 15 November 2020 14:16
De synode van de Evangelische Kerk in Duitsland boog zich over mediagebruik.  beeld ANP
De synode van de Evangelische Kerk in Duitsland boog zich over mediagebruik. beeld ANP

Beide boodschappen klonken gisteren op de elfde synode van de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD), in Dresden. De 126 synodeleden bogen zich over het thema ”Communicatie van het Evangelie in de digitale samenleving”. Media-
wetenschapper prof. Caja Thimm uit Bonn praatte hen bij over de ontwikkelingen op digitaal terrein. Die zijn wat haar betreft net zo onomkeerbaar als de industrialisering en de globalisering, aldus de nieuwsdienst Idea gisteren.

Kerken moeten zich wel realiseren dat internet en sociale media hun eigen regels volgen en een „onlinecultuur” hebben, gaf Thimm aan. Een van de eerste „geboden” is actualiteit. Niets schrikt meer 
af dan verouderde mededelingen op 
een site. Belangrijk zijn daarnaast „persoonlijke” mededelingen.

Dat kerken mensen langs deze weg met de Bijbelse boodschap bereiken kunnen, bewijst volgens Thimm het feit dat paus Franciscus met zijn korte berichtjes via Twitter inmiddels 222.000 „volgers” heeft getrokken.

Kanttekeningen bij de digitale revolutie plaatste theoloog en religiepedagoog Christian Grethlein. Zo uitte hij zich sceptisch over de relatie tussen communicatie via internet en „geleefde vroomheidspraxis.” Grethlein: „De verhouding tot God heeft tijden van rust en concentratie nodig.” Met instemming verwees hij naar de suggestie voor een „internetsabbat” van de Amerikaanse auteur William Powers. Diens advies is van vrijdagavond tot maandagochtend van internet af te zien.

De synode van de Duitse volkskerk bezint zich verder onder meer op het onderwerp kerkbelasting. Ook ligt er de vraag hoe de EKD in de toekomst meer één kerk kan worden in plaats van een koepel waarbij twintig landskerken zijn aangesloten.

Voor vanmiddag stond de verkiezing van een opvolger voor Nikolaus Schneider als voorzitter van de EKD-raad op de agenda.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer