Kerk & religie

Cgk Antwerpen wordt erkend als zelfstandige kerk in België

ANTWERPEN. De Vlaamse overheid heeft de christelijke gereformeerde kerk in Antwerpen (Deurne) erkend als zelfstandige kerk in België. Dat betekent dat het salaris van de predikant voor een belangrijk deel door de overheid wordt betaald. De actie om een steunfonds in het leven te roepen is zo van de baan.

Redactie kerk
11 November 2014 08:42Gewijzigd op 15 November 2020 14:15
Evangelisch Centrum Deurne in Antwerpen. beeld RD
Evangelisch Centrum Deurne in Antwerpen. beeld RD

De gemeente Evangelisch Centrum Deurne, zoals de kerk heet, begon in de Antwerpse wijk Deurne als evangelisatiepost onder leiding van Kommer Groeneveld uit Werkendam. De post werd in 1974 een wijkgemeente van Eindhoven. Groeneveld werd in 1982 bevestigd tot predikant van de christelijke gereformeerde kerk te Eindhoven, met als standplaats Antwerpen-Deurne. In 1992 kreeg de gemeente een eigen kerkgebouw, het huidige evangelisch centrum. In datzelfde jaar werd de wijkgemeente een zelfstandige christelijke gereformeerde kerk. Ds. Groeneveld ging op 1 mei dit jaar met emeritaat.

Protestanten in België vormen slechts 2 procent van de 10 miljoen inwoners. Van die 200.000 behoort het grootste deel tot de evangelische beweging. Een kleiner gedeelte rekent zich tot de Verenigde Protestantse Kerk in België (VPKB). Het aantal gereformeerden bedraagt slechts 450, Antwerpen-Deurne telt ruim 150 leden. België kent de unieke situatie dat de overheid de godsdiensten op diverse manieren financiert. Honderden priesters, predikanten, onderpastoors, rabbijnen –de zogenaamde ”bedienaren van de eredienst”– ontvangen een staatstraktement. Ook imams komen sinds 2007 daarvoor in aanmerking.

Volgende stap

Sinds de Administratieve Raad van Protestantse en Evangelische Kerken in België (Arpee) in 2002 een feit is geworden, bestaat ook de mogelijkheid dat gemeenten die niet behoren tot de VPKB door de overheid worden erkend en een predikantsplaats krijgen betaald, zo licht ds. Groeneveld het besluit toe. „Onze gemeente is een jaar of tien geleden begonnen aan het traject van erkenningsaanvraag, waarvan eerst een aantal jaren intern.” Via het Gereformeerd Overleg Vlaanderen (GOV) is het verzoek bij de federale synode van Protestantse en Evangelische Kerken in België en het Arpee bij de overheid neergelegd. Die erkenning is nu binnen.

De volgende stap is volgens ds. Groeneveld dat er bij Koninklijk Besluit een betaalde predikantsplaats gekoppeld wordt aan de erkende kerk. „De voorbereiding hiervan neemt één tot tien maanden in beslag. Deze ontwikkeling stelt onze gemeente in staat om een predikant te gaan beroepen. Gelet op de profielschets die de kerkenraad een jaar geleden opstelde, dient de komende predikant –net zoals dat in mijn geval was– halftijds gemeentepredikant en halftijds missionair predikant te zijn.”

Opluchting

De kerk is nu in overleg met de Nederlandse deputaten onderlinge bijstand en advies van de Christelijke Gereformeerde Kerken inzake de vervolgstappen die nu moeten leiden tot het uitbrengen van een beroep. Ds. Groeneveld: „De gemeente zal haar verantwoordelijkheid uiteraard moeten blijven verstaan. Al wordt het grootste deel van het predikantssalaris door de overheid betaald, bijkomende kosten voor de predikant en exploitatiekosten moeten ook worden opgebracht.”

Komt de zelfstandigheid van de kerk niet in gevaar nu de predikant door de overheid wordt betaald? Ds. Groeneveld: „Je kunt natuurlijk niet in de toekomst kijken, maar ik ben niet bang voor negatieve bemoeienis van de overheid. De overheid zal reageren als er sprake is van haatprediking in een moskee of wanneer er sektarische toestanden zijn die gevaar opleveren voor de volksgezondheid. Maar het behoren tot een denominatie die een goede kerkorde heeft, wekt vertrouwen. Onze kerk heeft nu perspectief op de lange termijn. Zowel voor ons als voor de Christelijke Gereformeerde Kerken in Nederland, die elk jaar voor een flinke kostenpost stonden, is het besluit een grote opluchting.”


Zie ook:

Ds. Groeneveld (CGK) met emeritaat (Reformatorisch Dagblad, 11-04-2014)

„Vlaming steeds ongodsdienstiger” – interview met ds. Groeneveld (Reformatorisch Dagblad, 17-02-2012)

VPKB en evangelisch België bereiken overeenstemming : Gezamenlijke raad komt eindelijk van de grond (Reformatorisch Dagblad, 16-11-2002)

Kand. Groeneveld bevestigd te Antwerpen (Reformatorisch Dagblad, 21-12-1982)

Gewone, eenvoudige prediking, geen spectaculaire activiteiten : Vijf jaar Evangelisch Centrum in Antwerpen (Reformatorisch Dagblad, 13-04-1977)

Eerste Chr. Geref. kerk in Antwerpen (Reformatorisch Dagblad, 12-09-1974)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer