Bodem goudprijs lijkt nog niet bereikt
APELDOORN. Zeven keer ging de goudprijs over de kop, in tien jaar tijd. Dat was het beeld tot augustus 2011, toen het edelmetaal bijna de 1900 dollar aantikte. Sindsdien duikelde goud vooral naar beneden.
Vorig jaar zakte de goudprijs al met 28 procent, de grootste daling in drie decennia, maar daarmee was het leed voor goudbeleggers nog niet geleden: afgelopen vrijdag daalde de prijs voor het edelmetaal tot het laagste niveau sinds begin 2010, op 1131 dollar per troy ounce (31,1 gram).
Hoewel oplaaiende spanningen tussen Oekraïne en Rusland eerder dit jaar een hernieuwde rush op goud leken in te luiden, heeft het er alle schijn van dat goud de rally die ruim tien jaar terug is ingezet, definitief beëindigd heeft.
Vooral in de turbulente jaren van de crisis vloog de koers van het edelmataal omhoog. Tussen 2008 en 2011 verdubbelde de prijs van goud zelfs. Gedreven door de financiële paniek doken beleggers massaal op het edelmetaal, dat vanouds geldt als vluchthaven in onzekere tijden.
Ook inflatie, doorgaans goed voor een portie opwaartse druk op de goudprijs, is momenteel geen punt van zorg voor beleggers. Hoewel de ongekende monetaire stimulering van centrale banken in normale tijden de angst voor inflatie zeker voeden zou, heerst er, vooral in Europa, nu eerder de angst voor deflatie. Waar beurskoersen record na record aantikken, nemen beleggers in goud dan ook massaal hun winst.
Tel daarbij op de stijgende koers van de dollar (die de prijs van goud in dollars drukt) plus een afnemende vraag naar fysiek goud uit China en India en je snapt de recente voorspelling van ABN AMRO dat de goudprijs de komende tijd nog verder dalen zal, naar mogelijk zelfs 800 dollar.
Niet iedereen schrijft goud echter al af. Willem Middelkoop, oprichter van het Commodity Discovery Fund, dat investeert in de exploratie van grondstoffen, zilver en goud, houdt zich vast aan de beleggerswijsheid die hij ooit leerde: „Koop als iedereen verkoopt en verkoop als iedereen wil kopen”, zo schrijft hij in een vorige week verschenen nieuwsbrief.
Volgens Middelkoop wordt „steeds meer duidelijk” dat de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, „met een steeds grotere vinger in de financiële pap” roert. „De rente moet laag blijven, de koersen op Wall Street hoog en de vlucht naar edelmetalen moet zo veel mogelijk worden afgeremd.”
Hij is er echter van overtuigd dat de prijzen voor edelmetalen de komende jaren een inhaalslag zullen maken. „Uit de geschiedenis weten we dat majeure correcties vaak tussen de 35-40 maanden voorbij zijn. En deze edelmetaalcorrectie duurt nu bijna 38 maanden.”
Het Zwitserse goudreferendum op 30 november, waarin Zwitsers zich zullen uitspreken over de vraag of hun centrale bank van goudverkoper niet weer goudinkoper moet worden, kan de markt volgens Middelkoop misschien wakker schudden.
Afgelopen maand kreeg hij steun uit onverwachte hoek toen Alan Greenspan, van 1987 tot 2006 hoofd van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, tijdens een bijeenkomst in de VS zijn gehoor voorhield dat goud een goede plek is om dezer dagen je geld in te stoppen, omdat het een belegging is die gevrijwaard blijft van beïnvloeding door overheidsbeleid.
Ook de woorden van Greenspan hadden vooralsnog geen effect op de goudprijs: die zakte alleen maar verder weg.