Komst megamoskee in Gouda-Noord lijkt onstuitbaar
GOUDA. Uitvoerig mochten omwonenden donderdagavond hun zegje doen. Het college van B&W stond hen beleefd te woord. Maar de voorbereidingen voor de komst van een groot islamitisch centrum in de wijk Gouda-Noord gaat wél door. „Dat noemen ze dan luisteren naar de burger. Schandalig.”
„Ik bén niet racistisch. Ik heb zelf ook een kleurtje. Maar de cultuur van Marokkanen ís gewoon anders. Als iemand mijn kinderen erop wijst dat ze geen papiertjes op straat moeten gooien, ruimen ze het op. Van Marokkaanse jochies krijg je een grote bek, met scheldwoorden die ik hier niet durf te herhalen. Daarom willen wij hier geen grote moskee.”
De zaal applaudisseert. Dit is het waarom zo’n 180 zwaar verontruste buurtbewoners vanavond naar partycentrum De Patapouf zijn gekomen. Ze zijn het er niet mee eens dat het Goudse college bezig is de vestiging van een groot islamitisch centrum in de voormalige Prins Willem-Alexanderkazerne te faciliteren.
Alles trekken de bewoners uit de kast om zich tegen de komst van de megamoskee –een gebedsruimte voor misschien wel 4000 moslims, alsook ruimten voor huwelijksfeesten, opbaarvertrekken en jongerenwerk– te verzetten. „Dit past niet in onze wijk. Die is al heel druk door alle scholen die er staan. Weet u hoeveel jongeren er tegenwoordig met de auto naar school komen? De komst van zo’n moskee, met nota bene een regiofunctie, leidt tot een enorme verkeerschaos.”
Een andere bewoonster: „Een paar jaar geleden verhuisde ik vanuit Boskoop naar Gouda. Op mijn huis in Boskoop heb ik veel verlies geleden, want… er is op zeker moment een moskee in onze straat gebouwd. Niemand wilde dat huis meer kopen. Ga ik dat in Gouda wéér beleven? Hoe gaat u ons financieel compenseren?”
Uit veel vragen blijkt een diep wantrouwen jegens ”de gemeente”. „Het is toch onbehoorlijk dat wij als omwonenden de komst van een grote moskee uit de krant moesten vernemen? En dat er nu pas, op aandringen van wijkbewoners, een informatieavond is belegd?” „Zijn jullie stiekem niet al heel lang met deze moslims in gesprek, en hebben jullie inmiddels beloften gedaan waar je aan vast zit?” „Volgens mij zijn jullie gewoon bang van die Marokkanen.”
Burgemeester Schoenmaker maakt vanavond zijn naam een ”aimabele bruggenbouwer” te zijn, waar. Voor de gevoelens van de wijkbewoners toont hij maximaal begrip. Maar de door het college gekozen lijn laten hij en zijn wethouders geen moment los. „In Gouda wonen 8000 moslims. Eén op de negen Gouwenaren is van Marokkaanse afkomst. Als zij problemen ervaren met hun gebedsruimten –bij sommige moskeeën in de stad wordt wegens ruimtegebrek op straat gebeden–, willen wij als gemeentebestuur meedenken over een oplossing.”
Heikel punt op de bewonersavond is dat de gemeenteraad net woensdagavond –met 18 stemmen voor en 17 tegen– een door de SGP geïnitieerde motie heeft aangenomen die de raad vraagt om in de Willem-Alexanderkazerne een nieuw onderkomen te realiseren voor zmlk-school De Ark, die al meer dan tien jaar op fatsoenlijke huisvesting wacht, en voor Gemiva, een organisatie die mensen met een verstandelijke handicap begeleidt. Een omwonende: „Ik heb begrepen dat de drie VVD-raadsleden voor deze motie hebben gestemd. De VVD is vertegenwoordigd in het college. Hebben we in Gouda niet al te maken met een bestuurscrisis?” Schoenmaker is zich daarvan „niet bewust.” En het verwijt dat het college een raadsmeerderheid negeert door gewoon vast te houden aan de reeds ingeslagen weg, deelt hij niet. „Wij doen wat de motie zegt. We richten ons op huisvesting van De Ark/Gemiva en, inderdaad, óók het islamitisch centrum, in de vroegere kazerne. Er is voor beide ruimte.”
De bewoners van Gouda-Noord is het inmiddels duidelijk. „Het besluit is dus al genomen. Wij kunnen alleen nog meepraten over de randvoorwaarden. Mooie boel. Dat noemen ze dan inspraak.”