Kerk & religie

Protestantse Kerk in Nederland wil ”back to basics”

LUNTEREN. De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) gaat zich bezinnen op het thema ”De kerk op weg naar 2025”. De inhoud moet centraal staan: de verkondiging en het functioneren als geloofsgemeenschap.

Redactie kerk
5 November 2014 10:42
beeld ANP
beeld ANP

Dat blijkt uit de woensdag verschenen stukken die de generale synode van de Protestantse Kerk volgende week donderdag en vrijdag in Lunteren bespreekt.

Het moderamen maakte bekend dat er geen nieuwe visienota komt, omdat het document ”Hartslag van het leven” nog altijd actueel is. Het zal de komende jaren vooral om de inhoud moeten gaan. „Wat is kerk? Wat doen we wanneer we samenkomen? Waar geloven we in en hoe geven we daar gestalte aan?”

Voor het traject ”Kerk naar 2025” is een stuurgroep ingesteld, met onder anderen synodepreses ds. K. van den Broeke, scriba dr. A. J. Plaisier en algemeen directeur Haaije Feenstra.

Uit de synodestukken blijkt verder dat er bij de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk vanaf 2016 een „significante besparing” noodzakelijk zal zijn.

Verkondiging

Op de synodetafel ligt ook een „handreiking voor de kerkelijke verkondiging”, geschreven door de Amsterdamse hoogleraren prof. dr. G. van den Brink en prof. dr. C. van der Kooi. De notitie besteedt aandacht aan vier „brandpunten” waar het in de prediking in deze tijd op aankomt. Tegen de achtergrond van respectievelijk het naturalisme, cynisme, agnosticisme en individualisme schrijven zij over schepping en eerbied, kwaad en hoop, openbaring en geloof en gemeenschap en transformatie.

Prof. Van den Brink en prof. Van der Kooi spreken over brandpunten omdat dit onderwerpen zijn waarbij „het geloof vandaag werkelijk verschil” maakt. „Hier wil de kerk dan ook voor staan.”

Lichaam

Op de agenda van de landelijke kerkvergadering staat ook weer een ethisch thema. Dit keer is dat “Wij en ons lichaam”, over seksualiteit, gezondheid, schoonheid en de gemeenschap met Christus.

De synode buigt zich ook over een voorstel van het moderamen om de bijzondere betrekkingen met de Christelijke Gereformeerde Kerken, de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, de Nederlands Gereformeerde Kerken en de voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland nader te onderzoeken. Dat zou moeten resulteren in kanselruil.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer