Buitenland

„Pesten is verwerpelijk en niet te tolereren”

Pesten kan niet meer. Een Belgische rechter schiep dinsdag een belangrijk maatschappelijk precedent. Hij veroordeelde vijf postbodes tot voorwaardelijke gevangenisstraffen omdat zij jarenlang hun collega David Van Geysel zodanig hadden getreiterd dat hij in oktober 2000 zelfmoord pleegde.

Buitenlandredactie
21 January 2004 10:38Gewijzigd op 14 November 2020 00:53

„Pesten is verwerpelijk en niet te tolereren”, benadrukte rechter Alain Morel dinsdag tijdens het voorlezen van het vonnis. Volgens Morel was er een direct verband tussen de jarenlange pesterijen en de zelfmoord van Van Geysel. Die sprong drie jaar geleden op 21-jarige leeftijd voor de trein. Herhaaldelijk had hij bij zijn werkgever geklaagd over het getreiter van zijn collega’s. Hij vond echter geen gehoor.

Vier postbodes kregen 22 maanden voorwaardelijke celstraf, de vijfde kreeg 18 maanden voorwaardelijk. Daarmee ging de rechter een stuk verder dan de aanklager. Die had voor vier verdachten drie maanden voorwaardelijk geëist en voor postmeester Felix A., die als belangrijkste aanstichter van de pesterijen werd beschouwd, een jaar voorwaardelijk. De Belgische Post moet een boete van 240.000 euro betalen.

„Eindelijk wordt geloofd wat wij van het begin af aan hebben gezegd”, aldus de opgeluchte ouders van David, dinsdag na het bekend worden van de uitspraak. De ouders kregen van de rechtbank een schadevergoeding van 8160 euro toegewezen voor de begrafeniskosten. Bovendien hebben zij recht op een bedrag van 9915 elk als tegemoetkoming voor de immateriële schade die zij door het verlies van hun inwonend kind hebben geleden.

Volgens Jef Vermassen, de advocaat van de ouders van Van Geysel, betekent het vonnis een keerpunt in de Belgische rechtspraak. „Het is de eerste keer dat in een dergelijke zaak een uitspraak komt en het vonnis kan een grote steun zijn voor wie gepest wordt. Het pesten wordt erdoor uit de taboesfeer gehaald.” Volgens de raadsman toont de uitspraak aan dat „de maatschappij een dergelijke intolerantie niet accepteert.”

Josy Claes van de stichting Sasam, die onder andere pesten en stalking aan de kaak stelt, waarschuwde dinsdag de Belgische Post dat er meer processen zullen volgen als de onderneming het treiteren van werknemers niet aanpakt. „Als De Post niet zal kunnen aantonen dat het bedrijf effectief iets aan het pesten doet, zal het nog zwaarder tegen de lamp lopen.”

Hij benadrukte dat ook andere bedrijven niet vrijuit gaan. „In elke hiërarchisch gestructureerde instelling gebeuren gelijkaardige pesterijen. Dit vonnis is dan ook een precedent”, aldus Claes tegen de Gazet van Antwerpen.

De Belgische Post houdt het erop dat Van Geysel zelfmoord heeft gepleegd omdat hij de werkdruk niet aankon. De rechtbank verwart volgens advocaat Didier Putzeys stress met pesterijen. Ook is de raadsman verbaasd dat niet alleen de betrokken werknemers, maar ook het bedrijf als rechtspersoon is veroordeeld.

De advocaten van de veroordeelde postbodes hebben al aangekondigd dat zij in beroep gaan. Raadsman Piet Van Eeckhaut, die drie van de vijf verdachten verdedigde, vindt dat rechter Morel „een idealistisch vertoog” heeft gehouden. „Tolerantie, allemaal mooi, maar er wordt overal gepest. Hier zijn zondebokken gezocht. Mijn cliënten zijn tot een soort maatschappelijke sanctie veroordeeld.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer