De G20-landen moeten op korte termijn de middelen leveren die nodig zijn om het ebolavirus een halt toe te roepen, stelt Pim Kraan.
Tot op heden verspreidt het ebolavirus zich nog altijd sneller dan de hulpverlening kan bijhouden. We hebben dus nog maar een paar weken om de hulpverlening op te schalen, zodat voorkomen kan worden dat in de toekomst een hele generatie West-Afrikaanse kinderen verwoest wordt. Dit vereist internationale samenwerking, financiële middelen en het beschikbaar stellen van menskracht, inclusief alle logistieke ondersteuning die daarvoor nodig is.
Volgens de Verenigde Naties is er 1 miljard dollar nodig om adequaat te reageren op de ebola-uitbraak en om de impact op onderwijs, kinderbescherming, inkomensvoorziening en gezondheidszorg te mitigeren. Het aantal besmettingen kan met 10.000 per week oplopen als er niet snel gehandeld wordt, aldus de WHO. Overheden moeten de komende twee weken dus alle toegezegde financiële middelen vrijgeven en aanvullende fondsen beschikbaar stellen.
Kinderrechtenorganisatie Save the Children werkt al decennialang in Liberia, Guinee en Sierra Leone. We zijn diep verankerd in de gemeenschappen, waardoor we snel kunnen schakelen: we weten wat nodig is en we weten met wie we daarvoor kunnen samenwerken. Dat heeft erin geresulteerd dat Save the Children op diverse terreinen hulp verleent: we bieden medische zorg, bouwen zorgcentra, geven voorlichting over preventieve maatregelen, zorgen dat weeskinderen een veilig onderkomen krijgen en zorgen voor alternatieve manieren van onderwijs in samenspraak met de overheid.
De zorg- en behandelcentra spelen een cruciale rol in het isoleren van ebolapatiënten en het verkleinen van het besmettingsrisico. Naast het tekort aan ‘hardware’, zoals bedden, ambulances en zorgcentra, is er ook een groot tekort aan menskracht: zowel medisch personeel als specialisten op het gebied van hygiëne, logistiek, psychosociale hulp en voorlichting.
Garantie
De internationale gemeenschap kan niet van hulporganisaties en de Verenigde Naties alleen verwachten dat zij het tij zullen keren. Er is een enorme inzet en samenwerking nodig om ervaren personeel te rekruteren en uit te zenden die gezamenlijk deze crisis kunnen managen. Reden voor Save the Children om aan minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking hulp aan te bieden en de handen ineen te slaan.
Er worden voorbereidingen getroffen om gezamenlijk menskracht te werven voor uitzending naar de getroffen gebieden door hulporganisaties. Dat zal het uiterste van het humanitair systeem vergen, dat door de vele crises in de wereld, al onder hoge prestatiedruk staat. Het zal dus ook een zaak worden van het stellen van realistische doelen.
Uitzending naar de frontlinie van ebola vergt moed, ervaring, kennis en vooral de zekerheid dat aan alle randvoorwaarden is voldaan die de kans vergroten dat iemand veilig en gezond weer terugkeert. Het is aan de internationale gemeenschap, en aan de G20 in het bijzonder, om de uitzending van medisch en ondersteunend personeel te faciliteren, evenals van experts in crisismanagement.
Snelle en adequate evacuatie van (vermoedelijk) besmette hulpverleners is nu nog voorbehouden aan individuele landen. Er moet een internationale garantie komen dat elke internationale hulpverlener zo snel mogelijk uit het getroffen gebied zal worden geëvacueerd, indien dit nodig wordt geacht. De huidige evacuatiemogelijkheden zijn volledig ontoereikend in deze crisis.
Ook moeten hulporganisaties zo snel mogelijk de garantie krijgen dat visarestricties worden opgeheven voor al het niet-EU personeel dat uitgezonden wordt naar het getroffen gebied, zodat het wervingsgebied kan worden uitgebreid naar niet-EU landen.
Tot slot moet de stabiele luchtbrug naar West-Afrika intact blijven, zodat internationale hulpverleners ook redelijk eenvoudig ter plekke kunnen komen.
Onacceptabel
Save the Children maakt zich grote zorgen om de duizenden kinderen die hun ouders of familieleden verloren aan ebola. De internationale gemeenschap wordt opgeroepen fondsen en capaciteit beschikbaar stellen om voor deze kinderen zo snel mogelijk te identificeren en onder te brengen bij familie of in een pleeggezin. Het is onzes inziens onacceptabel dat juist deze kinderen, na alles wat ze hebben meegemaakt, aan hun lot worden overgelaten.
De oproep van Save the Children aan de leiders van de G20 is gericht op het uitvoeren van het raamwerk dat speciaal VN-gezant voor ebola, David Nabaro, op 10 oktober presenteerde. Het is vooral ook een oproep tot samenwerking en daadkracht. Er kan simpelweg niet langer gewacht worden. De toekomst van miljoenen kinderen ligt letterlijk in hun handen.
Save the Children lanceert daarom een internationale petitie waarin de leiders van de G20 worden opgeroepen om vóór de G20 bijeenkomst medio november de benodigde menskracht, materialen en fondsen beschikbaar te stellen om de ebola-epidemie op adequate wijze te bestrijden. Gezien hun economische ontwikkeling en bevolkingsaantal, moeten de G20 landen in staat worden verondersteld op korte termijn de middelen te leveren die nodig zijn om de epidemie een halt toe te roepen.
De auteur is directeur van kinderrechtenorganisatie Save the Children Nederland. De petitie kan worden getekend op savethechildren.nl/ebolapetitie