„De bewerkingen van Klaas Jan Mulder zijn tijdloos”
In de Laurenskerk in Rotterdam vindt op zaterdag 1 november een concert plaats rond de mannenkoorbewerkingen van Klaas Jan Mulder. Iedereen kan zich opgeven om mee te zingen in het Mannenkoor Nederland. ’s Middags zijn de repetities, ’s avonds volgt het concert. Dirigent Jaap Kramer leidt de zang, organist Marco den Toom speelt en begeleidt, Gerwin van der Plaats bespeelt de vleugel.
De laatste musicus is de opvolger van Klaas Jan Mulder als dirigent van het Kamper Mannenkoor DEV. Het koor leverde in januari in de Laurenskerk een bijdrage aan het nieuwjaarsconcert ”Muzikale herinneringen aan Klaas Jan Mulder”. Toen ontstond volgens Van der Plaats het idee voor het mannenkoorconcert. „Cateraar Ad Baaij uit Lisse, muziekliefhebber, was toen zo onder de indruk van de mannenkoorbewerkingen van Mulder dat hij daar graag nog eens een apart concert mee wilde vullen. Ook voor mannen die wel graag zingen, maar niet op een koor zitten. Baaij heeft daarom dit concert georganiseerd.”
Voor de skretchdag hebben zich inmiddels meer dan 200 mannen opgegeven, zegt Van der Plaats. „Zij krijgen de muziek en oefenbestanden thuis gestuurd, zodat ze de bewerkingen zelf in kunnen studeren. We hopen natuurlijk dat de verhouding tussen de verschillende stemmen een beetje goed uitvalt. Maar we sturen niemand weg.”
Inmiddels kwam in discussies op de sociale media de vraag langs of een dergelijk evenement wel is in de geest van Mulder, die in 2008 overleed. Van der Plaats begrijpt die discussie niet. „Mulder deed een heleboel dingen niet. Het gaat ons ook niet om zijn persoon, maar om zijn muziek. Als Feike Asma koorbewerkingen had geschreven, hadden we zoiets rond diens muziek kunnen doen. Mulders arrangementen zijn tijdloos. In al hun eenvoud zijn het juweeltjes die gezongen blijven worden. Het gaat ons bovendien vooral om het grootmaken van God. Daarvoor is de muziek van Mulder een instrument.”
Wat de kracht is van deze bewerkingen? Van der Plaats: „Ze zijn eigenlijk heel eenvoudig, dicht bij elkaar getoonzet. Ze liggen lekker en klinken vertrouwd. Neem Psalm 42. Er zijn al zo veel componisten die deze psalm hebben getoonzet. Maar ze halen het niet bij de bewerking van Mulder. Vertel mij maar eens waarom. Ga je het nadoen, dan wordt het een slap aftreksel.”
Volgens de dirigent laat Mulder in zijn arrangementen zien dat hij de tekst goed begrepen heeft. „Psalm 116 bijvoorbeeld – uiteraard in de oude berijming, in de nieuwe is het effect weg. Zó indrukwekkend hoe persoonlijk enerzijds het gebed van vers 2 klinkt, terwijl het laatste vers een groots credo is. Zoiets kom ik in weinig arrangementen tegen. Toen we deze psalm met DEV laatst zongen, zaten er mensen te huilen. Zó kunnen deze bewerkingen je raken.”
Meer informatie: www.mannenkoornederland.nl