Binnenland

Simpel inbreken met zelfgeprinte sleutel

Het recept is simpel: maak een foto van een deurslot, voer merk en type in in een computerprogramma, print met een 3D-printer een passende sleutel uit en breek in.

Bart van den Dikkenberg

23 October 2014 12:58Gewijzigd op 15 November 2020 13:49
Sloten kraken met bumpkey. beeld Youtube
Sloten kraken met bumpkey. beeld Youtube

Bijna elk deurslot is op deze manier zonder schade open te maken, aldus Jos Weyers, expert informatieveiligheid, die onlangs in New York het programma Photobump presenteerde. „Dat was best stoer: de wereld vertellen wat je kunt.”

Weyers maakt deel uit van een hackercommunity, ”hack42”. Deze club huist in een pand op een voormalig militair complex onder de rook van Arnhem. „Soort antikraak. De panden zijn eigendom van een vastgoedmaatschappij. Maar een definitieve bestemming laat nog op zich wachten.” Gezeten op een rood gestoffeerde bank en met twee laptops voor zijn neus wil de informatie-expert best een boekje opendoen over Photobump.

Het programma is eigenlijk organisch gegroeid, zoals heel veel hackersprojecten, licht Weyers toe. Christian Holler, Weyers kompaan in Duitsland, was een tijdje bezig met het printen van zogeheten restricted keys, speciale sleutels die gewoonlijk alleen met veiligheidscertificaat worden geleverd. „Maar het printen van echte slagsleutels is natuurlijk nog veel spannender. „Sloten openmaken is een vorm van hacken. Het is elke keer weer kijken hoever je komt.”

De community beschikte over een database met de kenmerken van alle cilindersloten van de diverse fabrikanten. Weyer kwam op het idee de kenmerken van onbekende deursloten met een voeler te achterhalen. De driedimensionale eigenschappen van alle slottypen voerde hij in in het programma Photobump. Daarmee is hij in staat slagsleutels te printen met een 3D-printer.

„Dit programma is het resultaat van een poosje klooien met sloten, puur voor de lol. Christian had een idee en ik ook. Na heel wat over-en-weercontact stond Photobump er”, aldus Weyers. „Het werkt heel simpel. We maken een foto van een slot, voeren het type in in Photobump en kunnen een sleutel printen.”

Een slagsleutel van goede kwaliteit maken, blijkt echter nog niet eenvoudig. De slotenhackers hebben de achterliggende tijd van alles geprobeerd. Weyers: „Gewone kunststof is te zwak. Met een standaard 3D-printer kunnen we niet uit de voeten. De 3D-printshop Shapeways heeft voor ons een sleutelontwerp in allerlei materialen uitgeprint, en nylon werkt het beste.”

Printen met nylon kunnen de slotenkrakers echter nog niet zelf; daarvoor is een speciale printer nodig. Voorlopig laten ze de nylon sleutels printen door Shapeways.

Hack42 zit echter niet stil. „Dit jaar schaffen we een uv-printer aan, een nieuw type dat werkt met uv-licht. Het gaat nu nog om een plan, maar wie weet, groeit er wat moois uit.”

U hebt criminelen wel op een idee gebracht.

Weyers lacht. „Slagsleutels zijn zo nieuw niet; die bestaan al bijna een eeuw. Het printen ervan is echter wel een noviteit. Sommigen zeggen daarom: Shapeways mag geen slagsleutels meer printen. Maar dat helpt niet: iedereen kan immers thuis aan de slag.”

Kan elke inbreker nu slagsleutels printen?

„In principe wel. Het is niet zo moeilijk. Je moet de maten van een slagsleutel hebben en een programma kunnen schrijven. Iemand anders met de juiste kennis en vaardigheden kan dit ook.”

Hoe groot is de kans dat ze ermee aan de slag gaan?

„Klein. Een gewone inbreker heeft geen tijd om drie dagen te wachten tot Shapeways zijn sleutel aflevert. Een geheime dienst zou er wel wat mee kunnen. Die schrikt ook niet terug van de aanschaf van een –dure– nylonprinter.”

Kunnen ze Photobump niet simpelweg van jullie kopen?

Weyers schudt beslist zijn hoofd. „Nee, echt niet. Er zijn drie personen die Photobump op hun computer hebben staan. We hebben alle drie een goedbetaalde baan; we zitten niet om geld verlegen; Photobump is voor ons een uit de hand gelopen hobby.

Bovendien is verkopen niet ons doel. Wij zeggen eigenlijk: „Slotenfabrikanten, we hebben een probleem. Doe er iets aan.” Nu denken mensen: „Mijn deur zit op slot; er kan niemand binnen komen.” Maar met een cilinderslot is het huis niet waterdicht afgesloten. Dat besef moet gaan leven.”

Is dat besef er dan niet?

„Nee, totaal niet. Als je een woning betrekt in een nieuwbouwwijk, kun je betrekkelijk eenvoudig van je eigen reservesleutel een slagsleutel maken waarmee je zo bij de buren binnenstapt. Dat is kinderlijk eenvoudig.

Mensen laten soms op Facebook of YouTube hun huissleutel zien. Een beetje handige crimineel maakt ze zo na. Wat ik in New York hebben laten zien, gaat nog een stap verder: Als wij je sleutelgat zien, kunnen we er een passende slagsleutel bij maken.”

Sloten zijn dus wel erg gemakkelijk te kraken. Wat doen slotenmakers hieraan?

„Niet veel. Terwijl ze de oplossing al lang in huis hebben. Elke slotenfabrikant heeft een assortiment sloten, van goedkoop naar heel duur. Van de duurdere is vaak geen slagsleutel te maken. Als ze alle andere cilindersloten uit het assortiment zouden halen, worden de dure meer verkocht en zodoende vanzelf goedkoper. De oplossing ligt dus al op de plank.”


„Gebruik cilinders met twee of drie sterren”

Het probleem van inbreken met slagsleutels is al jaren bekend bij fabrikant Assa Abloy, bekend van de merken Lips en Nemef. „Het gaat om cilinders die niet meer aan de huidige eisen voldoen”, aldus Aat Booij, marketingmanager van Assa Abloy. „Cilinders met twee of drie sterren volgens het SKG-keurmerk zijn slagsleutelbestendig.” Assa Abloy heeft de cilinders met één ster uit het assortiment gehaald.

Dat wil echter niet zeggen dat particulieren hier niet meer over beschikken. Bovendien blijken cilindersloten met één ster van Nemef via internet nog gewoon leverbaar. Hoe zit dat eigenlijk? Booij: „De laatste cilinder met één ster is zeven jaar geleden bij ons de deur uitgegaan. Met name kleine winkels kunnen deze nog in het assortiment hebben. Maar op onze site zal niemand meer cilinders met één ster aantreffen.”

ABUS levert ook vrijwel alleen cilinders met twee of drie sterren, aldus Marcel Smolders, marketingmanager bij de Duitse slotenfabrikant. „We leveren nog wel cilinders zonder SKG-keurmerk voor bouwprojecten. Die worden voor de oplevering vervangen door cilindersloten met twee sterren.” Veel van de sloten die ABUS levert zijn bestand tegen ”slagpicking”, aldus Smolders.

Volgens Booij van Assa Abloy zijn het vooral hobbyisten en sleutelhackclubs die de cilindersloten testen: hoe gemakkelijk zijn ze te openen met de slagsleutelmethode? „De gelegenheidsdief gebruikt deze methode nauwelijks. Die gaat meestal te werk volgens de zogeheten Bulgaarse methode en steeds vaker met de kerntrekmethode.”

De Bulgaarse methode werkt wanneer het deurbeslag aan de buitenkant met schroeven is vastgedraaid. De inbreker kan het beslag eenvoudig verwijderen. Vervolgens breekt hij de cilinder met een tang doormidden en kan hij het slot openen. Hiertegen helpt veiligheidsbeslag.

Tegen de kerntrekmethode zijn slechts cilinders met drie sterren opgewassen, legt Booijs collega Marnix Arkesteijn uit. „Inbrekers draaien een schroef van gehard staal in het sleutelgat; met behulp van een poelietrekker trekken ze de cilinder kapot.” Volgens politie.nl is het aantal inbraken met deze methode vorig jaar flink gestegen. Arkesteijn: „Met goedgekeurde cilinders of speciaal veiligheidsbeslag wordt volgens de politie 95 procent van de gelegenheidsdiefstallen voorkomen.”

www.abus.nl

www.assaabloy.nl


Aan de slag met een sleutel

Het gebruik van een slagsleutel of ”bump key” om een cilinderslot te openen, is een techniek die al in 1928 is gepatenteerd. Elk type cilinderslot bevat een aantal pinnen die met veren verticaal heen en weer kunnen bewegen. Wanneer iemand een passende sleutel in het slot steekt, correspondeert de baard van de sleutel met de juiste stand van de pinnen: geen enkele ingeduwde pin zal het draaien van de sleutel blokkeren.

Een slagsleutel maken begint bij voorkeur met een bestaande sleutel. Is die niet voorhanden dan moeten hackers zich behelpen met onbewerkte sleutel. Deze wordt in de cilinder gedrukt. Op de plaatsen waar zich een pin bevindt, zal een afdruk achterblijven in de sleutel.

De baard van de onbewerkte sleutel wordt vervolgens maximaal weggevijld. De sleutel past vervolgens op alle cilinders van hetzelfde type. Als een bump key in een slot is gestoken, zal het slot nog niet vanzelf opengaan. Wanneer er met een hamer een slag wordt gegeven op de sleutel, schieten de pinnen in het slot los. Geen enkele pin blokkeert dan het draaien van de sleutel, zodat het slot ongehinderd kan worden geopend.

Met het programma Photobump zijn veiligheidsexperts Jos Weyers en Christian Holler in staat een nylon slagsleutel te printen als ze slechts een foto van de cilinder hebben.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer