Pastoor Barneveld: Bezoek protestantse dienst
BARNEVELD. „Ga op zondag eens naar een protestantse kerkdienst.” Dat advies geeft pastoor Henk van Doorn van de rooms-katholieke Sint-Lucasparochie (onder andere Barneveld, Nijkerk en Putten) regelmatig.
Van Doorn schrijft dat deze maand in een column in het blad Overeen, een tweemaal per jaar verschijnende uitgave van de Katholieke Vereniging voor Oecumene Athanasius en Willibrord, waarvan hij binnenkort afscheid neemt als voorzitter. „Elkaar opzoeken in tijden van nood is een goede zaak.”
De rooms-katholieke Lucasparochie, die reikt van Leusden tot Harderwijk, kampt met een teruggang in kerkelijke betrokkenheid. De inkomsten van de Veluwse parochie lopen terug. Bovendien zijn er voor de kerkdiensten minder voorgangers beschikbaar dan voorheen. Daarom wordt in acht van de negen kerken in de parochie niet meer elk weekeinde een viering gehouden.
Alleen in de Sint-Jozefkerk in Leusden, door het aartsbisdom Utrecht aangewezen als eucharistisch centrum van de parochie, wordt nog elke zondag de eucharistie gevierd.
Thuisblijven
Parochianen blijven nogal eens thuis als er in hun woonplaats geen viering is, zeker als ze geen auto hebben en er niemand is die hen vervoeren kan, viel Van Doorn op. Daarom adviseert hij leden steeds vaker om op zondag een protestantse dienst te bezoeken.
Van Doorn in Overeen: „Er wordt in een protestantse kerk gezongen, gebeden, uit de Bijbel gelezen, gepreekt, dezelfde drie-enige God vereerd, er worden dezelfde geloofsbelijdenissen uitgesproken. We erkennen elkaars doop als de toegang tot Gods volk, de kerk. Nu de betrokkenheid in alle kerken sterk afneemt, moeten we serieus op zoek naar vormen van kerkelijk leven van christenen uit verschillende kerken in eenzelfde plaats of wijk. Ook in de eredienst.”
Vanwaar dit advies?
„Naar een protestantse kerk gaan waarmee je je verwant voelt, is een beter alternatief dan thuisblijven. In onze parochie zijn veel gemengde huwelijken, de een is protestant, de ander rooms-katholiek. Nogal wat parochianen hebben protestantse schoonouders. De drempel om een protestantse dienst te bezoeken, is veel lager dan vroeger.”
Blijft het de voorkeur houden om een roomse eucharistieviering elders bij te wonen?
„Absoluut. Ik blijf pleiten voor wekelijkse deelname aan de eucharistie. Voor de Rooms-Katholieke Kerk, en trouwens ook voor de orthodoxen en de anglicanen, is de eucharistie het kerkvormende sacrament.”
Is uw column een pleidooi voor de vorming van oecumenische kerken in de eigen woonplaats of wijk?
„Dat is me te kort door de bocht. Als in de protestantse kerkdienst het heilig avondmaal wordt gehouden, is het aan de eigen beoordeling van de rooms-katholieke kerkganger of hij daaraan deelneemt als die mogelijkheid wordt geboden, en andersom geldt dat ook voor protestanten.
Naar mijn mening dient iedere kerk oecumenisch te zijn. Oecumene houdt in dat je elkaars vorm van kerk-zijn vertrouwt en daar respect voor hebt. Christenen hebben elkaar veel te bieden, maar moeten hun protestantse of rooms-katholieke achtergrond niet verdoezelen.”
Zullen parochianen kiezen voor een protestantse gemeente waarmee de parochie al contact heeft?
„Dat denk ik wel, die mensen kennen ze. Maar andere protestantse kerken sluit ik zeker niet uit. In onze omgeving zijn er veel Gereformeerde Bondsgemeenten. Doorgaans doen we kerkelijk niet veel met ze samen. We kunnen echter zeker van ze leren als het gaat om hun persoonlijke geloofsbeleving en het consequente daarvan. Daar zitten heel goede dingen in, die ook voor ons van groot belang zijn.”