Reformatorische leerlingen in debat over verplicht inenten
GOUDA. „Het is schokkend dat jullie, als leerlingen van een reformatorische school, inenten willen verplichten.” De tegenpartij staat al recht overeind: „We willen niet dat kinderen aan deze ziekte overlijden.”
Het ging er vrijdagmiddag stevig aan toe tijdens een debatwedstrijd tussen enkele reformatorische middelbare scholen. Maar na afloop schudden de teams elkaar de hand: „Jij was echt goed toen je zei dat…”
„Echt goed” waren de meeste teams die hun debatteerkunst in de strijd wierpen, en zowel na de halve als na de hele finale kost het de jury moeite om tot een eindoordeel te komen. Uiteindelijk kan er slechts één team met de glanzende beker naar huis.
Jongeren moeten hun woordje kunnen doen, ook tegenover andersdenkenden. Spreekvaardigheid krijgt in het onderwijs dan ook meer prioriteit dan vroeger. In Gouda hebben ze daar de Driestar Debating Society (DDS) voor opgericht. Elwin Beekman en Myrthe Bosman vormen er de wedstrijdcommissie die op het idee kwam het debat met andere scholen aan te gaan.
Ze waren gisteren de hele dag in Gouda: teams van het Driestar College –de heren strak in ’t pak–, het Calvijn College, het Van Lodenstein College en het Wartburg College. Er was nog een gemengd team ook, met Martha van het Wartburg, Mark van het Calvijn en Laurens en Arnoud van de Jacobus Fruytierscholengemeenschap. Eerst kregen ze instructie vanuit de Erasmus Universiteit.
Het gemengde team zet zich in de halve finale schrap om –zonder veel voorbereiding en zonder argumenten-op-papier– de stelling ”Reformatorische scholen moeten leerlingen accepteren die de grondslag respecteren” te bestrijden. Een van de Driestarteams verdedigt de stelling echter te vuur en te zwaard.
Uit de halve finale komt het Calvijn College als winnaar tevoorschijn. Probleem: de andere drie teams hebben een gelijk aantal punten. Uiteindelijk mag een van de twee Driestarteams met de Zeeuwen in de slag.
Voorsprong
In de finalezaal loopt de temperatuur letterlijk en figuurlijk op. Wat wil je ook, met de stelling ”In Nederland moeten alle leerlingen verplicht worden ingeënt”, en met de onverwachte mededeling dat de teams na vijf minuten van standpunt moeten wisselen.
Driestar begint met ”pro”, Calvijn met ”contra”. En dan is daar vanuit het Zeeuwse het voorval dat vorig jaar een medeleerlinge die mazelen bij haar andere gezondheidsproblemen kreeg, overleed. „Een verhaal vanuit eigen ervaring dat niet overmatig of sentimenteel werd gebruikt”, stelt de jury later vast. Het levert het team uit Goes een voorsprong op die het andere team niet meer inhaalt.
Argumenten pro en contra wisselen elkaar af. Over het belang van de kinderen, de gewetensvrijheid van de ouders, de taak van de overheid, het kostenaspect. Wie vaccinatie wil verplichten, treedt in de bevoegdheid van ouders en kan hen in gewetensnood brengen, stelt Marten van het Calvijn College. „Nederland is niet een of ander voormalig Oostblokland, waar de overheid alles regelt”, voegt Anda eraan toe.
Carina van het Driestar College wijst echter op de taak van de overheid om haar onderdanen te beschermen. Renske (Calvijn): „De mens wikt, God beschikt.” David (Driestar) echter: „God beschikt, zeker: Hij heeft ons de inenting gegeven.” Leander (Calvijn): „Vaccins zijn gevaarlijk. Die giftroep spuit je je kinderen toch niet in?” Carina: „Dat klopt niet. Er wordt bijna niemand ziek van.”
Dan klinkt het wisselsignaal en is het opeens dezelfde Carina die betoogt dat de uitwerking van vaccins op de hersenen nooit goed is onderzocht. Maar de Zeeuwen zijn van geharnaste tegenstanders in voorstanders veranderd: „Zowel ouders als overheid hebben de taak kinderen te beschermen.”
Geen van de partijen laat zich door de ander op de kop zitten. Het duurt dan ook lang voordat de docenten die plotseling tot jury werden benoemd uitsluitsel kunnen geven. Het Calvijnteam incasseert 58 punten, de Driestarianen 56. Ze schudden elkaar de hand en delen complimenten uit.
Het smaakt naar meer. ”RefDeb”, zoals het debat is genoemd, moet volgens DDS een jaarlijks terugkerend evenement worden.