Binnenland

RIVM: Geen uitbraak ebola in Nederland

DE BILT. Nederland is goed voorbereid op ebola. In protocollen is vastgelegd hoe een patiënt met deze ziekte moet worden verpleegd. Als de voorschriften worden nageleefd, is er geen risico op nieuwe besmettingen.

Redactie binnenland
16 October 2014 09:34Gewijzigd op 15 November 2020 13:38
Begin deze maand heerste er verdenking van ebola bij een patiënt in het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht. Daarop werd het ziekenhuis afgesloten. Later bleek dit loos alarm. beeld EPA
Begin deze maand heerste er verdenking van ebola bij een patiënt in het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht. Daarop werd het ziekenhuis afgesloten. Later bleek dit loos alarm. beeld EPA

Dat zei woordvoerder Harald Wychgel van het onderzoeksinstituut RIVM in De Bilt woensdag desgevraagd. Hij verwijst naar een patiënt die in 2008 in het UMC Leiden werd verpleegd. „Deze persoon had de verwante ziekte van Marburg. De patiënt overleed, maar er waren geen nieuwe besmettingen, omdat de protocollen strikt werden nageleefd.”

Deze protocollen bevatten tal van maatregelen, aldus Aura Timen, hoofd coördinatiecentrum infectieziektebestrijding van het RIVM. „Ze gaan onder andere over de training van verplegend personeel, het dragen van beschermende kleding en het isoleren van de patiënt. Alle acht academische ziekenhuizen in ons land zijn goed voorbereid en toegerust om patiënten met een infectieziekte, dus ook ebola, te behandelen.”

Timen sluit een „incidenteel geval” van ebola in Nederland niet uit. „De kans is klein, maar het kan altijd. Er is nu eenmaal verkeer tussen ons land en landen waar ebola heerst. Denk alleen aan de hulpverleners die vanuit Nederland naar West-Afrika gaan. Volgende maand vertrekken er weer dertien namens Artsen zonder Grenzen. Ze krijgen een intensieve training voorafgaand aan hun uitzending.”

Een uitbraak van ebola in Nederland sluit Timen wel uit. „De bestrijding van infectieziekten staat in ons land op zo’n hoog niveau dat de ziekte nooit tot een massale verspreiding zal komen, zoals in West-Afrika. We zijn ook in staat om de contacten van de patiënt na te trekken. Dat laatste is belangrijk vanwege de preventie.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer