Binnenland

Officier eist drie jaar tegen „borstendokter”

DEN HAAG (ANP). ‘Borstendokter’ Rock G. moet drie jaar achter de tralies, waarvan één jaar voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Ook mag hij tijdens die proeftijd geen medische handelingen verrichten in Nederland of het buitenland. Dat eiste de officier van justitie woensdag in de strafzaak tegen de gynaecoloog, die niet deskundig was om als esthetisch chirurg op te treden, maar dat wel deed. Hij verkocht zichzelf zelfs als ‘dé borstenchirurg’. In die hoedanigheid zou hij in ieder geval tien mensen hebben verminkt.

15 October 2014 17:01Gewijzigd op 15 November 2020 13:37

In totaal meldden 121 mensen zich met klachten over de verdachte bij het Openbaar Ministerie. Die klachtenregen leidde tot tientallen aangiftes, waarvan er uiteindelijk tien tijdens de meerdaagse rechtszitting werden behandeld. Uit de dossiers doemt een beeld op van een arts die bij de intake nog de vriendelijkheid zelve was; innemend, communicatief en deskundig. „Maar als patiënten eenmaal met klachten kwamen, werd hij nors, bagatelliserend over de klacht en soms zelfs kleinerend”, aldus het OM.

Dat implantaten soms achterstevoren in de borst werden teruggevonden, mensen veel pijn hadden, borsten gingen lekken, het kwam allemaal volgens G. zelf niet door zijn handelen. Hij vond het allemaal „erg vervelend” en „baalde” ervan wat de patiënten is overkomen, maar de oorzaak lag buiten hemzelf.

Eerder erkende de tuchtrechter al dat G. in de fout was gegaan. Daarom is hij uit het zogeheten BIG-register geschrapt, waardoor hij nooit meer als arts aan het werk kan, de zwaarste straf die de tuchtrechter kan opleggen. Zijn advocate Carolien Noorduyn vroeg om die reden waarom er ook nog eens een strafzaak moest komen. „Hij is een paria geworden. Niemand wil met hem in verband worden gebracht. Ik vraag me werkelijk af wat de toegevoegde waarde van deze strafzaak is”, aldus de raadsvrouw.

Begin dit jaar werd een andere in opspraak geraakte arts - ex-neuroloog Ernst Jansen - veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, onder meer voor het stellen van verkeerde diagnoses. Eind dit jaar dient het hoger beroep in deze zaak, die de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis wordt genoemd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer