„Jongeren voelen zich steeds meer wegwerparbeider”
APELDOORN. Jongeren hebben er de buik van vol om als ‘flexibele schil’ van bedrijven en instellingen te fungeren. Ze voelen zich wegwerparbeider en willen terug naar een arbeidsmarkt met echte banen die duurzamer zijn dan zes maanden of een jaar.
Om hun onvrede kracht bij te zetten, heeft het Jongerennetwerk FNV een zwartboek over de arbeidsmarktsituatie van veel jongeren samengesteld. Dit netwerk is overigens niet hetzelfde als de vakbond FNV Jong, die de belangen van de jongeren officieel behartigt. De jongeren hebben het zwartboek gisteren aan minister Asscher (Sociale Zaken) in Den Haag overhandigd. Ze willen dat hij maatregelen neemt om de jeugdwerkloosheid in te dammen.
Het jongerennetwerk heeft de verhalen opgetekend van veertig jongeren tot 35 jaar die ondanks een afgeronde opleiding niet aan een vaste baan op hun niveau kunnen komen. Soms vinden ze helemaal geen werk. Het zwartboek is een aaneenschakeling van teleurstellingen, schaamte, moedeloosheid, angst en onzekerheid.
Volgens het zwartboek ”Jongeren willen echte banen” is het helemaal niet waar dat jongeren veel makkelijker dan ouderen met de onzekerheid van tijdelijke contracten kunnen omgaan. Ze ondervinden zware concurrentie van onbetaalde stagemedewerkers en mensen die vrijwilligerswerk doen. De in het boek geportretteerde jongeren vinden een uitkering niet „lekker makkelijk”, maar iets om je als jongere voor te schamen en waar je vooral niet te veel over moet praten.
In Nederland zijn ruim 650.000 mensen werkloos, dat is bijna 8 procent van de beroepsbevolking. Van de jongeren tot 25 jaar zitten er bijna 130.000 thuis. Dat zijn er ruim 10.000 minder dan in 2013, maar dat komt vooral doordat veel jongeren de stap naar de arbeidsmarkt uitgesteld hebben en langer zijn blijven studeren. Er zijn ruim vijf keer meer werklozen dan vacatures.
Het Jongerennetwerk FNV is voortgekomen uit de manifestatie Koopkracht en Echte Banen, die op 30 november 2013 in de Jaarbeurs in Utrecht gehouden werd. Er kwamen 9000 mensen op af. Het zwartboek is volgens de initiatiefnemers een tweede stap om duidelijk te maken op welke arbeidsmarkt jongeren van nu terechtkomen. Ze geven aan als hbo’er op mbo-niveau te moeten werken en te botsen met uitkeringsinstantie UWV „die vindt dat de werkloosheid aan de jongeren zelf ligt.”
Zoals bij Maartje (30), een werkloze hbo-pedagoge. „Eerst had ik werk op hbo-niveau, toen op mbo-niveau en uiteindelijk als oproepkracht. Bij iedere stap ga ik er verder op achteruit.” De jurist Bart (31 jaar) heeft gehoord dat hij was afgewezen „omdat hij te oud was voor de functie.”
De aanbevelingen die het Jongerennetwerk doet om deze situatie te verbeteren, zijn niet nieuw. De groep vraagt minister Asscher in banenplannen te investeren en te stimuleren dat werknemers van 63 jaar en ouder, eerder kunnen stoppen. Bovendien zou de verdringing van onbetaalde stagemedewerkers moeten stoppen.
De officiële vakbond FNV Jong werkt nauw samen met het netwerk. Doen zij niet het werk dat de vakbond eigenlijk zou moeten doen? Vicevoorzitter Bernard Koekoek vindt van niet. „Hoe meer aandacht er voor jeugdwerkloosheid komt, hoe beter. Op veel terreinen denken we hetzelfde. Wij nemen sommige van hun suggesties, zoals de problematiek van de onbetaalde stages, mee naar het overleg dat wij met werkgevers en overheid voeren.”