”Oberverwaltungsgericht” Saarland verwijdert kruizen
De president van het ”Oberverwaltungsgericht” in Saarlouis, in de Duitse deelstaat Saarland, heeft onlangs alle kruizen uit de rechtszalen laten verwijderen. De Saarlandse kerken reageren verontwaardigd op het besluit.
Michael Bitz, president van de hoogste bestuursrechtbank in Saarland, gaf met zijn actie gehoor aan het verzoek van een Joodse klager, zo berichtte de Duitse protestantse nieuwsdienst Idea eind vorige week. Deze had zich gestoord aan het christelijke symbool.
President Bitz gaat in zijn denklijn mee. Volgens hem dient de rechtspraak in een „neutrale ruimte” plaats te hebben. Hij verwees hierbij naar het „crucifixoordeel” van het ”Bundesverfassungsgericht” –het grondwettelijk hof van Duitsland– uit 1995. Dit zou het aan de president van een rechtbank overlaten om de kruizen al dan niet te laten hangen.
De CDU in Saarland betreurt de actie van Bitz. „Het kruis, waarvan de waarden ook de basis van onze rechtsstaat vormen, had niet verwijderd moeten worden”, verklaarde algemeen secretaris Roland Theis tegenover Idea. Als alternatief stelt hij voor rechtszalen met en zonder crucifixen in te richten.
De SPD-fractie in de Landdag toont „respect” voor het besluit van de president. Tegelijkertijd is woordvoerder Christiane Blatt er blij mee dat er in de plenaire zaal van het parlement van Saarland een kruis hangt. Het christelijk symbool correspondeert volgens haar met „de geschiedenis van onze regio, zonder daarbij andere religies af te wijzen.”
De kerken in Saarland zijn niet blij met het besluit, constateert Idea. De superintendent van de protestantse kerkregio Saar-West, Christian Weyer, wijst erop dat het huidige recht zich heeft ontwikkeld vanuit „de notie van een barmhartige en rechtvaardige God.” Het rooms-katholieke bisdom Trier beschouwt het verdwijnen van het kruis uit het Oberverwaltungsgericht als een „teken van de secularisatie”, aldus Idea.
Van de rond de 1 miljoen Saarlanders is nog altijd een groot deel lid van een kerk. Volgens de protestantse nieuwsdienst rekent tweederde van hen zich tot de Rooms-Katholieke Kerk en is eenvijfde evangelisch (protestants).