Grootste omslag S&P 500 in 3 jaar
NEW YORK (ANP). De aandelenhandel in New York toonde donderdag maar weer eens aan dat emotie de overhand heeft bij beleggen. Woensdag tekende de S&P 500 de grootste koerswinst van dit jaar op na speculatie dat de rente in de VS voorlopig laag blijft. Een dag later volgde de grootste omslag op de brede index in bijna 3 jaar door zorgen dat de malaise in Europa de Amerikaanse en wellicht de wereldeconomie schade berokkent.
De S&P 500 verloor 2,1 procent tot 1928,21 punten, na een winst van 1,8 procent op woensdag. De Dow-Jones leverde 2 procent in op 16.659,25 punten en de Nasdaq moest ook 2 procent terug, tot 4378,34 punten.
„Deflatie boezemt de grootste angst in”, zei een handelaar, doelend op een periode van aanhoudende prijsdalingen die een rem kunnen zetten op de economie. „Dat kan ertoe leiden dat het economische herstel, dat de afgelopen maanden aan kracht leek te winnen, afbrokkelt.”
President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank zei dat de economische groei in de eurozone aan vaart verliest en dat overheden zich moeten inspannen om de inflatie aan te jagen. Het IMF waarschuwde voor een toegenomen kans op een nieuwe recessie in de eurozone.
Kledingketen Gap kelderde 12,5 procent nadat het bedrijf het vertrek van zijn bestuursvoorzitter had aangekondigd. Ook chipfabrikant AMD kwam met nieuws over de toppositie. Het bedrijf benoemde een week voordat de derdekwartaalcijfers worden gepresenteerd zijn nieuwe bestuursvoorzitter. Beleggers waren ‘not amused’ en zetten het aandeel ruim 10 procent in de min.
Botox-producent Allergan verhoogde de winstverwachting voor het derde kwartaal en zei dat de winsten dit jaar en in 2015 en 2016 hoger zullen zijn dan waar analisten nu op rekenen. Het bedrijf, dat met die prognoses sterker staat in het afweren van een vijandige overnamepoging door farmaceut Valeant, koerste desondanks 1,6 procent lager.
De euro was 1,2689 dollar waard, tegen 1,2671 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De groeiperikelen leidden tot een scherpe daling van de olieprijzen. Een vat Amerikaanse olie werd verhandeld voor 85,14 dollar, 2,5 procent minder dan op woensdag. Brentolie kostte 89,38 dollar per vat (min 2,2 procent) en was daarmee voor het eerst sinds juni 2012 goedkoper dan 90 dollar.