FNV geeft vakbondsfusie nog niet op
DEN HAAG (ANP). De top van FNV lijkt de hoop op een grote vakbondsfusie tussen een aantal FNV-bonden nog niet te hebben opgegeven. FNV-voorzitter Ton Heerts wacht op het oordeel van FNV’s ledenparlement van vrijdag. Daaruit moet blijken hoeveel draagvlak het eerder deze week afgeketste fusieplan binnen de vakbeweging heeft.
Heerts zei donderdag dat er „juridisch” wel een „paar knelpunten” zijn. „Maar je weet niet wat er morgen gebeurt”. Hij wees er daarbij op dat het voorstel weliswaar stemmen te kort kwam op het congres van FNV Bondgenoten. Maar bij Abvakabo FNV, FNV Sport en FNV Bouw kon het plan wel op grote steun rekenen.
De werknemersvoorman deed zijn uitspraken bij de installatie van Mariëtte Hamer als voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) in Den Haag. Volgens Heerts wil iedereen binnen de vakbeweging dat er snel een oplossing komt. „Daarover zijn we ons nu aan het beraden.”
Over zijn eigen positie bleef Heerts vaag. Op de vraag of hij aanblijft als vakbondsvoorzitter antwoordde hij eerst: „Zeker”. Maar even later zei hij „in het leven niets uit te sluiten”.
De bedoeling was dat FNV Bondgenoten, Abvakabo FNV, FNV Bouw, FNV Sport en de voormalige vakcentrale FNV samengevoegd zouden worden tot één grote, sterke vakbond. De fusie kan alleen niet doorgaan omdat FNV Bondgenoten er niet aan wilde. De vereiste tweederdemeerderheid werd op acht stemmen na niet gehaald, bleek woensdag.
Corrie van Brenk, voorzitter van Abvakabo FNV, benadrukt dat haar achterban wel achter de fusie staat. „Dinsdag stemde bij ons 94 procent van de congresgangers voor.” Welke mogelijkheden er nog bestaan om de fusie toch door te laten gaan is volgens Van Brenk iets dat na de uitslag van FNV’s ledenparlement zal worden besproken.
Dat er snel orde op zaken wordt gesteld binnen de vakbeweging, is niet alleen belangrijk voor FNV. Ook werkgeversorganisatie VNO-NCW hecht hieraan. VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer wees donderdag in het SER-gebouw op het belang van een stabiele en constructieve gesprekspartner in het polderoverleg.