Beleggers vrezen tragere economische groei
AMSTERDAM (ANP). De meeste Europese aandelenbeurzen sloten donderdag voor de derde keer op rij met verlies door zorgen over een tragere groei van de wereldeconomie. De zorgen werden vooral gevoed door tegenvallende macro-cijfers uit Duitsland, de grootste economie van de eurozone.
Bij de handelsaanvang was de stemming nog positief dankzij het vooruitzicht dat de rente in de VS voorlopig laag blijft. De Federal Reserve liet woensdagavond doorschemeren dat de rente pas omhooggaat als de economie daar sterk genoeg voor is.
De AEX-index sloot 0,2 procent lager op 402,66 punten en de MidKap verloor 0,6 procent tot 565,32 punten. De beurzen in Londen en Parijs moesten tot 0,7 procent terug, terwijl de DAX 0,1 procent steeg, ondanks de sterkste daling van de Duitse export in meer dan 5 jaar.
Woensdagavond sloot Wall Street met stevige winsten. Beleggers menen dat de Fed geen haast zal maken met een renteverhoging omdat een lager groeitempo van de wereldeconomie risico’s met zich meebrengt voor de VS, de grootste economie ter wereld. Een vertraging in de VS zal, in een vicieuze cirkel, de Europese en Aziatische economieën verder onder druk zetten.
De Europese macro-economische cijfers die de laatste tijd zijn gepubliceerd, schetsen een weinig rooskleurig beeld. Donderdag kwamen daar een tegenvaller over de Duitse export en een waarschuwing van het IMF bij. Het IMF stelde dat de kans op een nieuwe recessie in de eurozone is gestegen tot 40 procent en benadrukte nog maar eens dat de economie hervormd moet worden.
Bij Exact was er geen wolkje aan de lucht. De koers van het softwarebedrijf schoot bijna 16 procent omhoog nadat Exact de ontvangst van een overnamebod bekendmaakte. Eiger Acquisitions, een onderdeel van de Britse investeerder Apax, heeft 32 euro per aandeel over voor de Delftse onderneming.
n de AEX stond Delta Lloyd onderaan met een verlies van 3,4 procent. De verzekeraar staakt de verkoop van zijn Belgische bankactiviteiten. De mogelijke koper bleek niet bereid tot een overname tegen de gewenste prijs en voorwaarden.
De euro was 1,2671 dollar waard, tegen 1,2683 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,3 procent in prijs tot 86,18 dollar. Brentolie werd 1 procent goedkoper op 90,44 dollar per vat.