Binnenland

Van Lodenstein College actief met kledingregels

AMERSFOORT. Het Van Lodenstein College is bezig zijn kledingbeleid te vertalen in concrete acties. De school organiseert workshops over het onderwerp en coaches spreken leerlingen aan op hun kleding.

Redactie onderwijs
7 October 2014 11:30Gewijzigd op 15 November 2020 13:24
Drs. Willem de Potter, voorzitter van het college van bestuur van het Van Lodenstein College. beeld Van Lodenstein College
Drs. Willem de Potter, voorzitter van het college van bestuur van het Van Lodenstein College. beeld Van Lodenstein College

Dat heeft drs. Willem de Potter, voorzitter van het college van bestuur, dinsdagmorgen desgevraagd bevestigd. In maart stuurde de Lodenstein, samen met de Fruytier in Apeldoorn en de Gomarus in Gorinchem, een brief aan alle ouders over de kledingregels op school. Aanleiding was het dragen van korte rokken door meisjes en afzakbroeken door jongens.

Het Van Lodenstein College geeft de bewuste brief nu een vervolg door „een concrete uitwerking van het beleid”, zegt De Potter. „We organiseren workshops over kleding, apart voor jongens en meisjes, waarin we op een positieve manier aandacht besteden aan het onderwerp. We gaan in op vragen zoals: Hoe spreekt de Bijbel over kleding en over het onderscheid tussen man en vrouw? Ook laten we de leerlingen nadenken over de vraag wat ze zeggen met hun kleding en welke gevoelens die oproept bij anderen.”

Op de locatie in Kesteren fungeren sinds kort kledingcoaches. De Potter: „Zij spreken leerlingen aan die zich niet aan de kledingregels houden. Ze vragen hen om de volgende dag andere kleding aan te trekken. Doen de leerlingen dat niet, dan worden de ouders uitgenodigd voor een gesprek.”

De Potter spreekt desgevraagd over „een nieuw kledingbeleid” op school. „We discussiëren niet meer over allerlei mode-uitingen, maar hanteren twee pijlers: eerbaarheid en onderscheid tussen man en vrouw. We merken dat dit beleid breed wordt gedragen.”

Begin dit jaar liet Wim Büdgen, voorzitter van het college van bestuur van het Wartburg College in Rotterdam, zich in deze krant uit over het onderwerp. „Een collega-bestuurder van een openbare school zei tegen me: „De meiden op mijn school hebben geen rok aan, maar ik vind dat ze er vaak netter uitzien dan de meiden bij jou op school.” Dat raakte me. Het gesprek over kleding moet allereerst over de waarden erachter gaan. Daarna zijn regels nodig.”


Zie ook:

Orthodox, maar wel ontspannen – interview met Wim Büdgen (Reformatorisch Dagblad, 21-02-2014)

Kleding: rekening houden met elkaar (Reformatorisch Dagblad, 11-10-2011)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer