Kerk & religie

Aanslag op koptische kerk in Berlijn leidt tot geschokte reacties

BERLIJN. Een aanslag op een koptisch-orthodoxe kerk in Berlijn, zaterdag, heeft in Duitsland voor onrust gezorgd.

Redactie kerk
7 October 2014 10:52Gewijzigd op 15 November 2020 13:24
De voormalige Glaubenskirche in Berlijn-Lichtenberg, tegenwoordig de koptisch-orthodoxe St. Antonius & St. Shenouda Kirche. Beeld ipedia, Angela Monika Arnold
De voormalige Glaubenskirche in Berlijn-Lichtenberg, tegenwoordig de koptisch-orthodoxe St. Antonius & St. Shenouda Kirche. Beeld ipedia, Angela Monika Arnold

Dat meldde de Duitse protestantse nieuwsdienst Idea. Zaterdagochtend staken onbekenden een vuilnisbak voor de ingang van de St.-Antoniuskerk in Berlijn-Lichtenberg in brand. Op dat moment was een 27-jarige misdienaar in de kerk aanwezig. Hij bleef ongedeerd. De brandweer kon het vuur snel doven, maar de ingang van de kerk raakte zwaar beschadigd. De politie onderzoekt de aanslag omdat er sprake is van een „bijzonder ernstige gebeurtenis.”

In Duitsland is geschokt gereageerd op het voorval. Hoofdbisschop Anba Damian van de Koptische Kerk in Duitsland vermoedt dat de brandstichting een religieuze achtergrond heeft. „Dit soort aanslagen komt in Egypte vaak voor. Dat ze nu in Duitsland plaatshebben, is voor ons een nieuwe, schokkende ervaring. We zijn verbijsterd.” Damian zegt dat hij van een plaatselijke koptische geestelijke heeft gehoord dat Arabischsprekende personen uit een nabijgelegen vluchtelingenkamp hem herhaaldelijk vanwege zijn geloof hebben beledigd.

Damian zegt tegelijk „diep geroerd” en dankbaar te zijn vanwege de steun die de Koptische Kerk vanuit de politiek en vanuit de bevolking krijgt. Burgemeester Wowereit van Berlijn omschreef de daad als „een misdaad tegen het vreedzaam samenleven van alle inwoners van Berlijn, ongeacht hun religieuze achtergrond.”

CDU/CSU-politicus Volker Kauder bezocht gisteren de plek van de aanslag. Hij sprak met de plaatsvervangende bisschop van de kopten in Berlijn en met de priester van de getroffen gemeente. Na afloop verklaarde hij: „Aanslagen tegen kerken zijn altijd een grote aanslag op de vrijheid van godsdienst in het algemeen. We moeten hier alert op zijn, ongeacht welke religie het betreft.” Gelet op de bloedige religieuze conflicten in het Midden-Oosten en in andere delen van de wereld, is het volgens de politicus van groot belang om dergelijke voorvallen „met grote aandacht” te blijven volgen, ook al zijn de gevolgen op dit moment nog te overzien.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer