Binnenland

Kelders onder kassen voor waterberging in Westland

Dubbele kelders onder kassen kunnen een belangrijke bijdrage leveren om toekomstige wateroverlast in het Westland te voorkomen. Bij hevige regenval kunnen hierin grote hoeveelheden oppervlaktewater snel en eenvoudig worden opgeslagen.

Regioredactie
16 January 2004 08:40Gewijzigd op 14 November 2020 00:53

De dubbele kelders zijn een alternatief voor de open waterberging. Bureau Aqua-Terra Nova becijfert dat het hoogheemraadschap van Delfland bij een maximale onderkeldering van de glastuinbouwbedrijven slechts 50 tot 60 hectare noodoverloopgebied hoeft aan te leggen. Het hoogheemraadschap heeft zelf berekend ten minste 300 hectare hiervoor nodig te hebben. Het rapport over de dubbele kelders is gistermiddag overhandigd aan het hoogheemraadschap en de Rabobank.

Verschillende tuinbouwbedrijven hebben nu al enkele kelders onder hun kassen voor de opvang van regenwater. De eerste dubbele kelder voor de waterberging zou als proef aangelegd moeten worden onder het nieuwe bedrijf van tuinder P. Barendse in Monster. Hier kan straks binnen zes uur 40.000 kubieke meter oppervlaktewater opgeslagen worden. De nieuwbouwkavel is gesitueerd aan het boezemstelsel en kan van twee kanten boezemwater inlaten. Barendse was in eerste instantie ook de bedenker van het plan.

De dubbele kelders kunnen ook in andere, drukbebouwde gebieden komen, waar ruimte voor open waterberging schaars is. Het onderzoek heeft zich volgens Aqua-Terra Nova in dit geval toegespitst op de glastuinbouw, maar opvang met een kelder onder bijvoorbeeld een voetbalveld kan ook.

Het huidige waterbeheersysteem was tot de wateroverlast in 1998 gericht op het zo snel mogelijk afvoeren van het wateroverschot. In glastuinbouw- en stedelijke gebieden is veel water al snel een last. De bebouwingsdichtheid is hoog, waardoor afstroming van regenwater versneld plaatsvindt. Het waterhuishoudkundig systeem bleek niet toegerust op het afvoeren van extreme neerslag. Vooral directe berging ter plaatse moet tot oplossingen leiden.

De verwachting van de meeste beleidsmakers is dat waterberging alleen op grote schaal kan worden gerealiseerd als de benodigde ruimte hiervoor mede benut kan worden voor andere vormen van gebruik, zoals wonen, landbouw, recreatie of natuur. Het bedrijfsleven heeft zich, bij monde van LTO-Nederland, bereid verklaard om vanuit een zakelijke benadering waterdiensten aan te bieden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer