Aanpak geweld tegen politie kan nog beter
DEN HAAG (ANP). De aanpak van agressie en geweld tegen politiemensen kan nog beter. Ook de opvang van agenten die daar slachtoffer van worden is voor verbetering vatbaar. Dat concludeert korpschef Gerard Bouman van de politie naar aanleiding van het rapport Over de grens, dat het geweld tegen politiemensen in kaart brengt.
Met de komst van de Nationale Politie wordt de landelijke opvang van agenten die het slachtoffer zijn van agressie en geweld nog meer geprofessionaliseerd. „Die was voorheen niet in ieder korps even goed geregeld”, aldus Bouman. Als het aan hem ligt, komen er in iedere eenheid ‘superexperts’ die collega’s direct kunnen bijstaan.
Ook voelt de korpschef veel voor het formeren van speciale teams die achter groeperingen aangaan die het leven van één of meerdere politiemensen zuur proberen te maken. Uit het onderzoek komt naar voren dat vooral jeugdgroepen en woonwagenbewoners opvallend vaak betrokken zijn bij geweld tegen politiemensen in privétijd.
Aanleiding voor het gedetailleerde rapport zijn eerdere onderzoeken van de politievakbond ACP en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie over agressie en geweld tegen de politie. Hoewel toen al maatregelen zijn genomen, wilde Bouman toch een dieper onderzoek om precies te weten waar de schoen wringt.
Jaarlijks krijgen honderden politiemensen vanwege hun functie te maken met agressie en geweld in de privésituatie. Onder werktijd worden duizenden politiemensen bedreigd. Het gaat in de meeste gevallen om schelden. Een klein percentage krijgt ook daadwerkelijk klappen. Bouman keurt iedere vorm van agressie en geweld af, maar beseft dat geweld onderdeel is van het werk en daarom niet altijd is te voorkomen.
Bij het Openbaar Ministerie (OM) wil Bouman pleiten voor snellere besluiten en het beter informeren van slachtoffers. Een meerderheid van de agenten is immers niet tevreden over het OM als het gaat om de aanpak en terugkoppeling van geweldszaken tegen de politie. Bijna driekwart van de agenten vindt de strafmaat tegen bedreigers te laag.