Binnenland

1 miljoen voor museum Oranjehotel

DEN HAAG (ANP). De kans dat verzetsgevangenis Oranjehotel in Scheveningen een openbaar museum wordt, is een stuk groter geworden. Het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds) draagt - onder voorwaarden - 1 miljoen euro bij aan een herinneringscentrum. Omdat in de Tweede Wereldoorlog honderden Nederlandse verzetsstrijders in het cellencomplex werden vastgezet, kreeg het de bijnaam Oranjehotel.

27 September 2014 12:36Gewijzigd op 15 November 2020 13:12
Doodencel 601 in oorlogsmonument Oranjehotel, de cellenbarakken in de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog.  Tijdens de jaarlijkse herdenking vindt er een stille tocht langs Doodencel 601 plaats. beeld ANP
Doodencel 601 in oorlogsmonument Oranjehotel, de cellenbarakken in de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de jaarlijkse herdenking vindt er een stille tocht langs Doodencel 601 plaats. beeld ANP

Staatssecretaris Martin Van Rijn (VWS) maakte het nieuws zaterdag bekend tijdens de jaarlijkse herdenking. Dat is nu nog een van de zeer weinige dagen waarop de gevangenis te bezichtigen is, door een beperkt aantal mensen. Van Rijn noemde het in een toespraak „moreel verplicht” om de verzetsstrijders te herdenken. „Hun nalatenschap is onze vrijheid, misschien wel de kostbaarste erfenis die we hebben.”

Omdat het Oranjehotel binnen de muren van huidige Scheveningse gevangenis ligt, is het oude cellencomplex niet zomaar te bezoeken. Stichting Oranjehotel wil de ‘beveiligingsring’ omleggen, zodat het verzetsdeel wel voor het publiek toegankelijk wordt. Met die verbouwing is zo’n 3 miljoen euro gemoeid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer