Binnenland

Het Gooi wordt vriendelijk voor dementerenden

HILVERSUM. Een gemeenschap waarin de caissière van de buurtsuper de mantelzorger opbelt met de mededeling dat diens partner vandaag haar derde stuk kaas heeft gekocht. Zoiets beogen de negen gemeenten in de Gooi en Vechtstreek met hun plan om hun gemeenschap ”dementievriendelijk” te maken.

Gijsbert Wolvers
24 September 2014 17:40Gewijzigd op 15 November 2020 13:08
beeld ANP
beeld ANP

Morgen ondertekenen de negen samen met belangenorganisatie Alzheimer Nederland een intentieverklaring om dit te bereiken. Een „dementievriendelijke gemeenschap” is een samenleving die het voor mensen met dementie mogelijk maakt zolang mogelijk thuis te blijven wonen en maatschappelijk actief te blijven.

Hoe zou dat moeten gebeuren?

Julie Meerveld, woordvoerder van Alzheimer Nederland: „Gemeenten worden vanaf 1 januari verantwoordelijk voor begeleiding en dagactiviteiten van mensen met dementie. We willen de gemeenten stimuleren om nieuwe projecten voor deze groep te starten of te subsidiëren. Denk daarbij aan sportclubs die speciale uren vrijmaken voor mensen met dementie, bibliotheken die gespreksgroepen organiseren en het opzetten van een vrijwilligerscentrale ”Dement talent”.”

Wat kunnen mensen doen die om dementerenden heen staan?

„Het zou ideaal zijn als de mensen in de omgeving voldoende kennis van dementie hebben. Zodat een caissière van de buurtsuper bijvoorbeeld weet hoe zij moet reageren als een klant voor de derde keer kaas komt kopen. Zij kan dan vriendelijk vragen of de persoon in kwestie een feestje heeft, contact zoeken met de mantelzorger of misschien de koop afraden. Dat is afhankelijke van de persoon en situatie.”

Zorg thuis voor een dementerende staat of valt met de een-op-een­begeleiding door een mantelzorger. Hoe houdt die het vol?

„De rol van een mantelzorger is inderdaad bepalend bij de vraag of iemand met dementie in een verpleeghuis moet worden opgenomen. Mantelzorgers geven aan dat zij de hulp van zogeheten casemanagers belangrijk vinden om het vol te kunnen houden 
– de zorgverzekeringen moeten die vorm van zorg nú gaan inkopen. Verder vinden mantelzorgers het fijn als ze even vrij zijn terwijl hun familielid naar speciale activiteiten gaat en dat deze thuis voldoende verzorging krijgt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer